Nova D2SP: Da se nismo vrtoglavo zaduživali ne bismo gledali na litijum kao jedinu šansu 1foto Narodna stranka

Predsednik stranke Nova – Da se struka pita (Nova D2SP) Vladimir Kovačević izjavio je danas da Srbija ne bi sada gledala na litijum kao jedinu šansu da se nije „vrtoglavo“ zaduživala.

„Da se nismo vrtoglavo zaduzivali ne bismo sada velikim očima gledali na litijum kao jedinu šansu za vraćanje u finansijski život i potencijal za vraćanje kredita“, rekao je Kovačević u saopštenju.

Kako je ocenio, potencijalni pozitivni uticaj eksploatacije litijuma od tri do deset milijardi evra na BDP Srbije, mnogo puta je manji od negativnog uticaja konstantnim zaduživanjem države za više od 1,7 milijardi evra godišnje, a za prethodnih 11 godina vlasti za gotovo 20 milijardi evra.

„Svako osvešćeno društvo sem Srbije bi uvek potencijal tražilo u neiskorišćenom resursu poljoprivrede, a tek nakon toga u rudarenju“, naveo je Kovačević.

On je ocenio i da pritisak na javnost ministarke rudarstva i energetike Dubravke Djedović i ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović ima jasan zadatak da projekat Rio Tinto vrati u život.

„Pripreme za realizaciju ovog projekta nikada nisu ni prestajale uprkos činjenici percepcije javnosti da je ovaj projekat stavljen ad akta. Zainteresovani investitori će u narednim mesecima krenuti sa gradjenjem fabrike za izradu litijumskih fabrika za koju procenjuju da neće biti otpora javnosti. Za fazu iza te planiraju suočavanje javnosti u odnosu na rudarenje“, tvrdi Kovačević.

Lider Nove D2SP rekao je da ta stranka podržava opozicione kolege u ekološkom osvešćivanju društva.

„Ako procenimo da je interes za rudarenjem ove tražene rude zbilja od tako neprocenjive važnosti, on mora biti realizovan samo rukama srpskih gradjana, a ne stranih investitora čija deca žive daleko od ovih nalazišta“, dodao je Vladimir Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari