„Nova elita“ Srbije: Male plate, mnogo korupcije i tenderi za dobročinitelje vladajuće partije 1foto FoNet/SNS

Zvanična plata predsednika Srbije Vučića čini ga sirotim poput crkvenog miša, piše „Noje osnabriker cajtung“. Ali, istina je da se „nova elita“ Srbije bogati korupcijom – a to često pokazuje kroz firmiranu odeću.

Premijer, ministri i poslanici na Balkanu spadaju u „najjadnije“ plaćene ljude na takvim pozicijama u Evropi. „Ali ipak se njihovi poslovi često ispostave kao šokantno isplativi – i za njihove familije“, piše Noje osnabriker cajtung. To se, navodi nemački dnevni list, može zahvaliti korupciji.

U tekstu dopisnika iz Beograda Tomasa Rozera navodi se da recimo nemački predsednik ukupno dobija 24.500 evra bruto. U poređenju s tim, političari na Balkanu su sirotinja – srpski predsednik Aleksandar Vučić, navodi list, zarađuje 1.450 evra neto. Njegov crnogorski kolega Jakov Milatović petstotinak evra više.

Pišući o Vučiću, list navodi: „I imovina koju taj ljubitelj odela po meri i plemenitih vina zvanično prijavljuje svodi se na skromni stan od 30 kvadrata i čini ga naizgled najubogijim predsedničkim crkvenim mišem Balkana.“

Navodi se da opozicija pak vidi Vučića kao najbogatijeg čoveka u Srbiji. „Zbilja posebno niske plate političara i u Srbiji idu uz posebno rascvetanu korupciju. Čak i skromno plaćene funkcije se, zbog moći koju nose, ispostavljaju kao šokantno isplative – pa i za familije i stranačke drugove“, piše list.

Kako navodi novinar Rozer, državni tenderi idu „dobročiniteljima“ vladajuće stranke, za klijentelu se čuvaju bolje plaćeni poslovi u upravama javnih preduzeća. „Jer, zahvalnica što im je omogućen pristup ćupu sa blagom vraća se nazad u crnu partijsku kasu i privatne džepove.“

List ocenjuje da srpska „nova elita“ za svaki slučaj često upisuje imetak na imena bračnih partnera, braće, sestara i dece, ali ipak tu i tamo „demonstrira grešno skupu prestižnu odeću“.

Rozer navodi primer više markiranih tašnica (Dior, Šanel…) koje nosi medijska savetnica predsednika Srbije, prenoseći navode srpskih medija da koštaju i preko 20.000 evra. „To je skoro dvostruko više od njene godišnje plate.“


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari