Nova poseta ili pritisak iz Amerike: U utorak stiže pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid 1Foto: Karen Donfried TW profil

Pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid u utorak će boraviti u Beogradu, gde će zatražiti da Srbija unapredi reforme vezane za evropske integracije i ojača regionalnu stabilnost i prosperitet, saopštio je Stejt department.

Kako prenosi Fonet, najavljeno je da će Donfrid sa domaćinima razgovarati o mogućnostima dalje energetske diverzifikacije i jačanju bezbednosnih i ekonomskih veza Srbije i SAD.

Prema saopštenju, ona će naglasiti potrebu da se Srbija i Kosovo ponovo angažuju u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Ipak, ono što se može naslutiti a nije najavljeno kao posebna tema razgovora, ali se odnosi na sve navedene, je tema uvođenja sankcija Rusiji.

Od Srbije to očekuje EU ali i Amerika, što je predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, prema našim nezvaničnim saznanjima jasno stavio do znanja američki amabasador Kristofer Hil, ali i američki senatori koji su nedavno boravili u Beogradu.

Zato se i ova poseta može gledati i iz ugla novog pritiska na vlast u Beogradu.

Dragan Šutanovac, osnivač Saveta za strateške politike, i bivši ministar odbrane, je na dan dolaska američkih senatora imao zanimljiv tvit.

 

 

„Prvo senatori Šahin i Marfi, pa pomoćnica državnog sekretara Karen Donfried, zatim državni sekretar Blinken i na kraju POTUS Biden. To bi trebalo da je red“, napisao je Šutanovac.

Osim Srbije pomoćnica državnog sekretara Donfrid biraviće i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

U ponedeljak će, prema najavama, Donfrid biti u Prištini, gde će domaćinima zahvaliti zbog prijema izbeglica iz Avganistana i Ukrajine.

Ohrabriće i rad na reformama, radi demokratske konsolidacije i integracija u evroatlantske institucije, i razmotriti mogućnost napretka u dijalogu sa Srbijom, čiji je cilj međusobno priznanje dve zemlje, navodi se u saopštenju Stejd departmenta.

U toku petodnevne turneje po Zapadnom Balkanu, Donfrid će zvaničnike Bosne i Hercegovine ohrabiti da nastave aktivnosti na sprovođenju reformi, radi ostvarenja većeg napretka i dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Kako je najavljeno, ona će zatražiti da izbori u BiH, najavljeni za jesen, budu održani na vreme, kao i da se ostvari napredak u borbi protiv korupcije.

A u Skoplju će Donfrid ukazati na snažnu podršku SAD pregovorima Severne Makedonije o prijemu u EU i zahvaliti na pomoći pruženoj Ukrajini.

Donfrid će zatražiti od Skoplja da nastavi blisku regionalnu, bezbednosnu i odbrambenu saradnju, radi promovisanja demokratije i stabilnosti.

Donfrid će u Tiratni 28. aprila prisustvovati obeležavanju 100. godišnjice američko –albanskih diplomatskih odnosa i zahvaliti Albaniji na partnerstvu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, suočene sa ruskom agresijom.

Ona će kako se prenosi, naglasiti snažnu podršku Vašingtona evropskim i regionalnim ekonomskim integracijama Albanije, kao i potrebu potpunog sprovođenja pravosudne reforme i borbe protiv korupcije.

Poslednjeg dana boravka u regionu, Donfrid će 29. aprila u Podgorici naglasiti američku podršku ubrzanju evroatlantskog puta Crne Gore, jačanju članstva u NATO, kao i zajedničkim vrednostima, uključujući borbu protiv korupcije, saopštio je Stejt department.

Donfrid će se zahvaliti Crnoj Gori na uvođenju sankcija protiv Rusije, kao vidu pomoći Ukrajini, pružanju humanitarne i bezbednosne podrške i zatvaranju vazdušnog prostora za ruske avione.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari