Nova vlada Kosova najkasnije u ponedeljak 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Politička blokada nastala tako što je premijer Kosova Aljbin Kurti izgubio većinu u kosovskom parlamentu 25. marta, samo mesec i po od formiranja vlade, mogla bi da bude prekinuta vrlo brzo.

Nova skupštinska većina, nastala bez izbora a sa zelenim svetlom Ustavnog suda, vladu na čelu sa Avdulahom Hotijem će izglasati najkasnije do ponedeljka. Sednica bi prema najavama mogla da bude održana u subotu ili ponedeljak.

– Nova vlada Kosova biće formirana danas (subota) ili najkasnije u ponedeljak – procenjuje za Danas Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

Prema njegovim rečima, na osnovu najava političkih aktera na Kosovu posle odluke Ustavnog suda, neće se dugo čekati do izglasavanja nove vlade.

– Vlada bi mogla da bude formirana već sutra (subota) ili najkasnije do ponedeljka. Vladu će voditi DSK a za nju će, osim poslanika vodeće partije, glasati članice koalicije i to Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Socijaldemokratske inicijative Fatmira Limaja, dva poslanika Bedžeta Pacolija, deset poslanika Srpske liste i deset poslanika drugih manjinskih zajednica na Kosovu. Ukupno 67 poslanika – navodi on.

Na pitanje može li se očekivati eventualna opstrukcija Srpske liste, on kaže da u to ne veruje s obzirom na to da je Lista dobila zamenika premijera, dva ministarstva, određeni broj zamenika ministara i direktora Kancelarije za zajednice koji je ujedno i savetnik premijera.

Podsetimo, Ustavni sud Kosova je u četvrtak uveče doneo odluku da je ukaz predsednika Kosova Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija za novog mandatara vlade Kosova u skladu sa Ustavom. Tači je ukaz doneo nakon što je Kurtijeva vlada izgubila većinu u parlamentu. Kurti, koji je i lider pokreta Samoopredeljenje, nasuprot odluci Suda se zalaže za nove izbore.

Šeholi smatra da je odluka Ustavnog suda dokaz da je demokratija jača od bilo koje političke stranke, te da je glas poslanika najvažniji jer je Kosovo parlamentarna republika.

Oglasio se i Kurti, koji je na svom Fejbuku napisao da odluka Ustavnog suda pokazuje njegovu naklonost sa državnim otmičarima i da je obezvredio sam sebe.

Rekao je da se njegova borba sa pokretom Samoopredeljenja nastavlja i da će o svim daljim koracima u borbi protiv te neprihvatljive i nepravedne odluke blagovremeno obavestiti svoje aktiviste. Kako prenosi Gazeta metro, Kurti je optužio i sudije Ustavnog suda za izražavanje divljenja odlukama predsednika Tačija.

Prema Gazeti metro, Kurti je između ostalog napisao: „Umesto da tumači Ustav, čini se da je Sud imao takav pristup: pošto je predsednik u pravu, pokušajmo da ga opravdamo.“ „Naša bitka se nastavlja zajedno sa svesnim ljudima protiv ove pokvarene kaste“, najavio je Kurti.

Lider Demokratske lige Kosova koje daje novog premijera i koja je dosad bila u koaliciji sa Kurtijem, Isa Mustafa, izjavio je da je gotovo sve na strani njegove stranke i koalicionih stranaka za formiranje vlade. Mustafa je, na pitanje novinara, izjavio da ne veruje da će se predstavnici Samoopredeljenja odupirati da napuste vladine službe, jer se, prema njegovim rečima, tako nešto događa u totalitarnim zemljama u Africi. On je rekao da je blokiranje kancelarija otpor viđen u afričkim zemljama koje imaju vojne režime.

„U trenutku kada Skupština izabere vladu, niko ne može da ostane u kabinetu premijera i u kancelarijama ministara jer je to nezakonito i neustavno. Ne očekujem da će gospodin Kurti i Samoopredeljenje dozvoliti sebi jer se to nikada nije dogodilo na Kosovu“, rekao je Mustafa. On je rekao da bi Skupština mogla da zaseda u subotu ili ponedeljak.

Juče se medijima obratio i predsednik Kosova Hašim Tači, koji je pozvao šefove institucija i političkih stranaka da poštuju odluku Ustavnog suda i da što pre formiraju novu funkcionalnu, efektivnu i efikasnu vladu.

„Nastavimo sa pravnim i ekonomskim reformama. Pozivam EU da donese odluku o liberalizaciji viza što je pre moguće i da Kosovo što pre postane deo EU i NATO-a i istovremeno nastavi održavanje i jačanje večnog partnerstva sa Sjedinjenim Državama“, rekao je Tači.

Podsetimo, Vlada na čelu s Kurtijem izglasana je početkom februara. Međutim, do neslaganja između koalicionih partnera DSK i Samoopredeljenja došlo je zbog različitog mišljenja oko uvođenja vanrednog stanja zbog korona virusa, što DSK podržava a Kurti odbacuje, navodeći da je situacija pod kontrolom. Uz to, DSK se ne slaže ni sa otporom Kurtija da ukine takse na robu iz Srbije, što narušava odnose Kosova sa Amerikom.

Samoopredeljenje najavljuje proteste

Pokret Samoopredeljenje najavio je proteste odmah nakon objavljivanja presude Ustavnog suda o mandataru za sastav nove vlade Kosova. Nekoliko sati pre objavljivanja presude, Samoopredeljenje je na nekoliko prištinskih trgova organizovalo protest, koji su nazvali „opšti test“ protesta, preneo je RTK.

Odluku podržale i SAD i EU

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova pozvala je sve političke aktere u zemlji da poštuju odluku Ustavnog suda. „Pozivamo političke aktere na Kosovu da poštuju odluku Ustavnog suda i da preduzmu neophodne korake za sprovođenje te odluke. To ima veze sa poštovanjem ključnog principa vladavine zakona“, rekla je ona. Oglasio se i specijalni izaslanik SAD za dijalog između Kosova i Srbije Ričard Grenel, koji je poručio kako bi svi trebalo da poštuju odluku Ustavnog suda. Grenel je u saopštenju za medije naveo da jedva čeka da nastavi posao sa vladom Kosova kako bi se obezbedio prosperitet regiona, preneo je RTK. „Ustavni sud je odgovorio. Da bi se osigurao mir i stabilnost i podržao integritet kosovskog pravosudnog sistema, svi moraju poštovati odluku Suda. Jedva čekam da nastavim svoj posao sa narodom Kosova i njihovom vladom da bih doneo prosperitet, razvoj i rad u regionu“, rekao je Grenel. Kako je navedeno na Fejsbuk stranici Ambasade SAD na Kosovu, on je pozvao sve lidere da rade zajedno za mirnu tranziciju u interesu mira, stabilnosti i prosperiteta za sve građane Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari