Novaković: Članstvo Srbije u EU je neminovno 1Foto: EPA

Postoji određeni pad usaglašenosti spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije (EU), ali su članstvo u EU ili, u najmanju ruku, dobri odnosi sa Briselom neminovnost za Srbiju, izjavio je FoNetu Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC Fond).

On je, u serijalu razgovora Agreman, izneo podatak da je tokom prvih šest meseci ove godine usklađenost spoljne politike Beograda sa EU iznosila 48 odsto, u poređenju sa prošlogodišnjih 60 odsto.

Od kada je 2008. proglašena nezavisnost Kosova, Srbija je usvojila praksu da se, u principu, ne usaglašava sa deklaracijama EU vezanim, pre svega, za Rusiju i Kinu, rekao je Novaković.

Kako je ukazao, u proteklih par godina Beograd prati spoljnopolitičke interese Pekinga i Moskve i tako što se ne usaglašava se deklaracijama čija su tema “za nas prilično egzotične zemlje”.

Godinama se, uglavnom, ne usaglašavamo sa spoljnopolitičkim deklaracijama EU koje se tiču Venecuele, Mjanmara, Irana, Belorusije, Sirije, Turske i Gruzije, precizirao je Novaković.

Povodom navoda da se Beograd pridružio deklaraciji EU o predsedničkim izborima u Belorusiji, Novaković je izjavio da nije siguran da se radi o trajnoj promeni.

Ocenio je, ipak, da je ohrabrujuće što su zvaničnici Srbije svesni spoljnopolitičke situacije u Evropi i šire osude režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka zbog reakcija na građanske proteste.

Pitanje je da li će to prerasti u trajniju politiku. Nismo se usaglasili sa deklaracijom o Belorusiji u prvoj polovini ove godne. Postoje aranžmani Srbije sa Belorusijom koji nisu otkazani, tako da ne mislim da će ti odnosi biti bitnije poremećeni, ukoliko Lukašenkov režim opstane, predvideo je Novaković.

„Čak i da se sprovodi određena politika ispod stola, da vlast govori jedno, a čini drugo”, on je, međutim, uveren da su članstvo Srbije u EU ili, u najmanju ruku, dobri odnosi sa Briselom neminovnost.

Mi smo u geopolitičkoj i ekonomskoj poziciji da zavisimo i od članica EU i od kandidata za to članstvo, oni su nam najvažniji partneri, konstatovao je Novaković.

On je izjavio da je međunarodna politika vrlo dinamična kategorija, zbog čega Srbija “neće biti u prilici dugoročno da sprovodi politiku balansa”.

Prema Novakovićevim rečima, globalno se situacija menja, budući da države i političke unije traže izjašnjavanje o partnerstvu i primeni tog partnerstva u praksi.

To se ne odnosi samo na EU, već isto zahtevaju Rusija, Sjedinjene Američke Države, Kina i drugi akteri. Jako im je bitno da države sa kojima sarađuju to partnerstvo što više pokazuju u praksi. Bojim se da se zbog toga možemo naći u procepu, upozorio je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari