Novaković: Evropski civilizacijski poredak ne bi trebalo stavljati u istu rečenicu sa Viktorom Orbanom 1Nebojša Novaković Foto: www.ds.org.rs

Narodni poslanik Demokratske stranke Nebojša Novaković navodi da je poslednja vest da je patrijarh SPC Porfirije odlikovao mađarskog premijera Viktora Orbana ordenom Svetog Save, najvišim priznanjem u srpskoj crkvi, novi ogroman korak ka podrivanju temeljnih ljudskih vrednosti na ovim prostorima.

Kako kaže, u svojoj izjavi, patrijarh je istakao da premijera Orbana odlikuje upravo što stoji na braniku evropskog civilizacijskog poretka od novog sistema vrednosti koji preti da će porušiti “identitetske temelje i stubove pojedinaca i zajednice i da će sve postati relativno, krhko i fluidno”.

Evropski civilizacijski poredak nikako ne bi trebalo stavljati u istu rečenicu sa Viktorom Orbanom,” navodi Novaković, “najpre jer vlada Viktora Orbana narušava jedan od osnovnih civilizacijskih poredaka ustanovljenih još 1945. godine, a to je antifašistička tradicija.”

„Rehabilitacija Mikloša Hortija, državnog poglavara Mađarske od 1920. do 1944. godine, koja je dobila zamah upravo u mandatu desničarske vlade premijera Orbana, sablažnjava demokratsku javnost kako u Budimpešti, tako i Evropskoj uniji. Oštri tonovi zvaničnika iz Beograda su izostali, iako je Hortijeva vlada odgovorna za smrt i deportaciju 20.000 građana Vojvodine, a jedan od najgnusnijih zločina na ovom području je bilo masovno ubistvo više od 2.000 Srba i Jevreja u januaru 1942. godine, poznato u istoriji i kao “Racija u južnoj Bačkoj”. kazao je Novaković.

Kako ističe, poznato je „saglasje i harmoničnost“ odnosa između Aleksandra Vučića i Viktora Orbana kada su u pitanju odnos prema Evropskoj uniji, ratu u Ukrajini, i na poklapanja ličnih interesa.

„Oni interese kriju pod plaštom nacionalnih, na čudne koincidencije koje ukazuju na procese rehabilitacije fašista kako u Budimpešti, tako i sličnih pokušaja u Novom Sadu, ali da će podrška takvim tendencijama doći sa najvišeg mesta srpske crkve možda više i nije iznenađenje, ali jeste novi nivo posrnuća društva koje u to posrnuće vuku oni koji ga vode i ne vidim da im loše ide”, zaključuje Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari