Novaković: Vučićev kontramiting radikalizacija političkih prilika 1Foto: N1/Printscreen

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Borislav Novaković ocenjuje da nema nikakve sumnje da je najava kontramitinga predsednika Srbije Aleksandra Vučića radikalizacija političkih prilika u Srbiji, mada su, kako dodaje, one već prilično radikalne.

„Vučić nas je vratio u devedesete, ponovo je uneo mržnju u politički život Srbije, doveo je političke odnose u neku vrstu ličnog neprijateljstva“, navodi Novaković u emisiji Iza vesti na TV N1.

Opozicija je u ponedeljak organizovala protestni skup „Srbija protiv nasilja“, povodom masovnih ubistava u Srbiji – u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i u nekoliko sela kod Mladenovca, a Vučić je nakon toga najavio za 26. maj „najveći skup ikada“.

Novaković smatra da su to gestovi nesigurnog čoveka, dodajući da poznaje Vučića i da on nije hrabar čovek.

„On ima potrebu za prebrojavanjem, pokušava ovim mitingom koji unapred karakteriše kao najveći u istoriji da ohrabri vlastito biračko telo, pokušava da uputi poruku svom biračkom telu da se ništa nije dogodilo, da on i dalje kontroliše situaciju. Pokušava da proizvede efekat da kontroliše situaciju“, smatra Novaković.

Dodaje da „činjenica da je zakazao miting govori o nemoći, da mu je potrebno da isforsirano uspotavi autoritet koji je urušen“.

„Zašto je potrebno sazivati miting ako ste sigurni u sebe“, pita on i dodaje da je Vučić „uveo konfliktnu političku kulturu vređanja, nipodaštavanja, omalovažavanja opozicije“.

Kaže i da „u momentu kada je sva pažnja svih normalnih ljudi usmerena prema roditeljima stradale dece, on (Vučić) sve vreme priča o nekim novim izborima“.

Ističe da treba da se kao društvo suočimo s činjenicom da smo postali bolesno društvo.

„U kom glibu smo se zatekli kad smo prihvatili patološki sistem vrednosti u kom iskaču starlete, kriminalci, oni neće da razgovaraju o tome“, ocenjuje.

Navodi da se tek navršilo nedelju dana od tragičnog događaja kada je 13-godišnji K.K. u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar ubio iz vatrenog oružja osmoro dece i domara, „a mi treba da sednemo s njim i pričamo o izborima, kakvim izborima, to nije tema, već kako unormaliti ovo društvo, neukusno je imati bilo šta kao temu osim te tragedije i njenih socio-psiholoških posledica“.

„Namera mu je da se sklonimo s ulice, jedino čega se on plaši je ulica“, smatra.

Dodaje da opozicija mora da vrši i institucionalni i vaninstitucionalni pritisak na Vučića.

Upitan šta je plan kada se radi o protestu opozicije najavljenom za petak u 18 časova, kaže da je plan „da vršimo permanentan pritisak dok se ne otvori ozbiljan društveni dijalog o reformama u Srbiji“.

„Nismo rešili problem što će (ministar prosvete Branko) Ružić, (ministar unutrašnjih poslova Bratislav) Gašić ili direktor BIA Aleksandar Vulin podneti ostavke, jer doći će neki drugi. Moramo da otvorimo razgovore kako reformisati društvo da se slična tragedija nikad ne ponovi“, istakao je on i dodao da će javnost o svim detaljima predstojećeg protesta biti obaveštena sutra.

Navodi i da opozicija treba uvek raširenih ruku da dočeka predlog izbora, „ali predlog za izbore je u ovom trenutku manipulativan, prilika da se skrene pažnja sa svega onoga što nas je zadesilo u drušvu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari