Novi DSS usvojio Deklaraciju o Srebrenici i uputiće je parlamentu na razmatranje: Opozicija podeljena 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Glavni odbor Nove Demokratske stranke Srbije usvojio je Deklaraciju o Srebrenici kojom se odlučno odbacuje tvrdnja da ratni zločin u Srebrenici predstavlja zločin genocida,. Narednih dana ovu Deklaraciju NDSS će uputiti republičkom parlamentu na razmatranje, uz spremnost na razgovore sa svim poslaničkim grupama kako bi najviše zakonodavno telo usvojilo taj dokument.
I dok pojedini poslanici smatraju da je takva rasprava preko potrebna, dotle drugi navode da bi to bilo dodatno potkopavanje međunarodne pozicije Srbije.

Iz vlasti poručuju da bi bilo suludo trošiti energiju na odbacivanje rezolucije koja je već odbačena u UN od većine zemalja.

U Deklaraciji koju je usvojio Novi DSS i koju podržava koalicija Nada ističe se da se pravda, pomirenje i održivi mir mogu ostvariti isključivo na temeljima istorijske istine i upozorava da u „aktuelnim i predstojećim geopolitičkim okolnostima, insistiranje na laži o izvršenom genocidu u Srebrenici otvara mogućnost ka daljim pritiscima na srpski narod na prostoru celog Balkana i ugrožavanju njegovih vitalnih nacionalnih interesa“.

„Time što se srpskom narodu nameće krivica za nepostojeći genocid stvara se mogući osnov za promenu izvornog Dejtonskog sporazuma, unitarizaciju Bosne i Hercegovine i posledično ukidanje Republike Srpske, što srpski narod i Republika Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, ne mogu da dozvole“, zaključuje se u Deklaraciju koja je usvojena na sednici Glavnog odbora održanoj u Beogradu.

Stavove Novog DSS , kako je Danas ranije pisao deli i POKS koji u parlamentu čini zajednički poslanički klub NADA. Iz ove stranke poručuju da će inicijativa NDSS biti i njihova , jer se mora pokazati jedinstvo između Srbije, Republike Srpske i celog srpskog naroda gde god da živi .
“ Ni po koju cenu nećemo prihvatiti laž da je u Srebrenici počinjen genocid. To mora da važi za našu i za svaku buduću generaciju“, poručuju iz POKS-a.

Iz pokreta Branimira Nestorovića „MI, snaga naroda „, uprkos tome što nisu upoznati sa detaljima inicijatve NDSS, kako kažu principijelno podržavaju svaku skupštinsku inicijativu koja bi podrazumevala odbacivanje laži o „genocidu“ u Srebrenici, kao i osudu istinskog genocida u NDH, što i sami , kažu da nameravaju da pokrenu.

„Krajnje je vreme da kao država zauzmemo stav o ključnim pitanjima vezanim za našu prošlost, jer ona očigledno utiču na to kako nas drugi tretiraju, a i kako sami sebe posmatramo. U pogledu Srebrenice se svakako ne bi zaustavili na pukoj rezoluciji, nego bismo tražili i formiranje komisije ili instituta za utvrđivanje pune istine o tim događajima, jer Haška verzija Srebrenice služi jedino propagandnim lažima protiv nas kao države i naroda“, ističe za Danas Aleksandar Pavić, poslanik Mi, snaga naroda..

Poslanici prozapadne opozicije, međutim, napominju da ne vide razlog za održavanje takve jedne sednice koja bi iskopala još dublji jaz ka međunarodnoj zajednici. Podsećaju da je Skupština Srbije 2010. godine usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici u julu 1995. godine kada je ubijeno 8.000 Bošnjaka.

Ta Deklaracija, koju je predložila vladajuća koalicija predvođena Demokratskom strankom tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, poziva se na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom pomenutog suda, bez pominjanja termina genocid.

Na usvajanje te Deklaracje podseća i Pavle Grbović, poslanik i lider Pokreta slobodnih građana i zato smatra da je revidiranje takvih tema zarad jeftinih dnevnopolitičkih poena nepotrebno.

„Takva sednica, koju predlaže Novi DSS dovela bi do daljeg potkopavanja međunarodne pozicije Srbije i njenog udaljavanja od porodice najuređenijih evropskih zemalja. Narodna skupština se još 2010. usvajanjem deklaracije jasno odredila prema pitanju Srebrenice, a pitanje naše spoljne politike se jasno očitava i u Ustavu Republike Srbije i bilo bi neodgovorno i štetno ako bi se takve teme revidirale zarad jeftinih dnevnopolitičkih poena“, navodi Grbović.

Kako su ranije za Danas najavili , protiv inicijative Novog DSS su i poslanici vlasti, jer smatraju da bi to bilo trošenje vremena bez efekta i da bi energiju trebalo uložiti u prevenciju i zaustavljanje eventualnih recidiva ove nerealne i maliciozne rezolucije.

„Takva inicijativa DSS precizno definiše da je prefix “novi” u nazivu ove političke stranke samo šminka i to loša. Narativ, razmišljanje pa i politički učinak je kao i ranije baziran na politikanstvu, daleko od državotvorne politike. Suludo je trošiti energiju na odbacivanje rezolucije, koju je odbacila većina zemalja članica UN, to je trošenje vremena bez efekta. Vreme, energiju i politički autoritet treba uložiti u prevenciju i zaustavljanje eventualnih recidiva ove nerealne i maliciozne rezolucije. Demagogija u parlamentu u kojoj bi, sigurna sam, briljirao lider Novog DSS nema nikakav efekat“, poručuje Snežana Paunović, šefica poslaničkog kluba SPS u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, ne treba obmanjivati građane Srbije na taj način, već treba nastaviti sa radom, svako u skladu sa svojim kapacitetima.

„Pred Srbijom su mnogi izazovi sa kojima se moramo suočiti, a to je svakako važnije od dopadljivih parola i inicijativa bilo koje političke stranke i pojedinca“, napominje potpredsednica SPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari