Novi Pazar: Pešterci traže reformu SDA Sandžaka zbog loših rezultata na prošlonedeljnim izborima za Bošnjačko nacionalno veće 1Foto: SDA

Loši izborni rezultati SDA Sandžaka za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) bili su samo kap u prepunoj čaši problema u toj partiji.

Glas su podigli mesni odbori SDA sa Donje Pešteri, koji su izrazili svoje neslaganje sa načinom rukovođenja strankom i uputili zahtev da se partijska centrala „pod hitno“ reformiše.

Najveće nezadovoljstvo je ljudima koji okružuju lidera stranke Sulejmana Ugljanina „koji ga huškaju na istaknute kadrove, koji uživaju podršku u narodu, i neobaveštavaju ga o atmosferi u narodu“.

U saopštenjui, koje su Pešterci izdali nakon satanka, ocenjuje se da partijska centrala i lokalni odbor „ignorišu kompletnu Donju Pešter, do te mere da isključuju partijske funkcionere sa ovog područja“, a, upravo, njihovi glasači, na poslednjih pet izbora, daju podršku stranci iznad 70 odsto.

Takav odnos prema mesnim odborima, u tom delu tutinske opštine imao je za posledicu neizlazak na izbore za BNV.

Napisali su da su na taj način poslali poruku centrali stranke da „treba da poštuju rezultate i podšku naroda“.

Novi Pazar: Pešterci traže reformu SDA Sandžaka zbog loših rezultata na prošlonedeljnim izborima za Bošnjačko nacionalno veće 2
Foto: SDA

Njihove analize, izbora na svim nivoima u poslednjoj deceniji, pokazale su da SDA „drastično gubi podršku naroda u sandžačkim gradovima“ i da se podrška na izborima za Nacionalni savet svela na samo 28,23 procenata.

Članovi su Ugljaninu poručili da „ne treba bežati od istine i krivce tražiti u drugima“, pa zato i zahtevaju hitnu reformu i na centranom i na lokalnom nivou.

Lista SDA Sandžaka je na prošlonedeljnim izborima za BNV pobedila u Tutinu, ali to nije bilo dovoljno da osvoji koji mandat više.

Sa 28, 23 odsto osvojenih glasova, od ukupno izašlih birača, osvojeno je 10 mandata, za šest manje nego pre četiri godine.

Poslednji izborni rezultati Ugljanina i njegovu stranku, posle 31 godinu, skinuli su sa BNV trona.

Članstvo sa Donje Pešteri bilo je glasno poslednjih nekoliko meseci u ukazivanju teške situacije u opštini Tutin, gde su sa tankom većinom predvodili lokalnu vlast.

Zbog nesporazuma u lokalnom odboru i vlasti, članovi SDA sa Donje Pešteri su smenjeni sa funkcija u opštini.

Tanka skupštinska većina se „istopila“ i od poslednjeg dana juna, opštinski parlament nije zasedao zbog nedostatka kvoruma.

Po odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, Tutinu predstoji uvođenje prinudne uprave.

Novo zasedanje Skupštine opštine Tutin, odbornici SDA zakazali su za sutra. I ta je odluka nezakonita, jer je doneta bez kvoruma. Od 27 odbornika, za nju je glasalo 18 predstavnika SDA.

Da se dobro ustalasalo u najstarijoj bošnjačkoj stranci, pokazuju i društvene mreže.

Na Fejsbuk profilu oglasili su se članovi SDA, koji su podvukli crtu i za dolazak na čelo stranke narodnog poslanika Enisa Imamovića.

Imamović nije odgovarao na naše telefonske pozive da ove predloge prokomentariše.

Njegovi uzastopni ulasci u republički, pa i lokalni parlament, tumačeni su kao pobeda bošnjačke nad proalbanskom strujom.

Na sve prozivke nema odgovora iz SDA Sandžaka.

Poslednji put su se oglasili u nedelju naveče, kada su rekli da BNV preuzimaju „Vučićevi kadrovi“. U međuvremenu su zatražili ponavljanje izbora na biračkom mestu u novopazarskom Kulturnom centru.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari