Novinar sa Kosova Mihajlović: Izgubili smo 10 godina kada je u pitanju Briselski sporazum 1Foto: EPA-EFE/Đorđe Savić

Novinar sa Kosova Milivoje Mihajlović izjavio je da smo “izgubili 10 godina” kada je u pitanju Briselski sporazum, i da u Beogradu i Prištini postoje mediji koji rade na štetu tog sporazuma od prvog dana.

“Imate tabloide koji pišu svake nedelje kako se sprema ‘Oluja’ na severu, a nema nigde te ‘Oluje’. Da li oni rade za OVK i teroriste? To je ispunjavanje ciljeva terorista”, rekao je Mihajlović u emisiji Newsnight na N1.

Helena Ivanov sa Instituta Henri Džekson kaže da način na koji Vlada Kosova komunicira ne uliva poverenje Srbima, kao i da je problematičan način na koji se komunicira o problemima u novinama.

“Tenzije i ružni narativi eskaliraju kad to nekome odgovara. Užasni naslovi koje ljudi mogu da vide mislim da dodatno ulivaju strah”, kazala je Ivanov.

Suzana Grubješić, koja je bila potpredsednica Vlade za evropske integracije u vreme potpisivanja Briselskog sporazuma, kazala je da je tada bilo “doziranog optimizma da će stvari krenuti nabolje”.

“Znala sam da bez Briselskog sporazuma neće moći da se otvore pregovori (sa EU), kao što sad bez implementacije dogovora iz Ohrida nećemo moći da napredujemo u procesu evrointegracija”, rekla je ona.

Kako kaže, Srbima na Kosovu ne treba pričati bajke, bez obzira koliko je njima “možda srcu drago” da srpska vojska dođe na Kosovo.

Helena Ivanov naglašava da o bezbednosti Srba na Kosovu “malo ko supstantivno razmišlja” a Mihajlović kaže da njih ne plaše “ni (premijer Aljbin) Kurti ni specijalci, koliko ih plaši Beograd”.

“Strahuju da će biti prodani zbog nekakve vlasti u Beogradu, što se dešavalo u prošlosti mnogo puta. Plaše se toga da se manipuliše njima, da su moneta u tajnim pregovorima dva podzemlja – ili dve vlasti”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, dok god izbori Kurtiju zavise od radikalnih Albanaca, on neće uraditi ništa dobro za Srbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari