Novo pozicioniranje u SNS - jasna poruka koliko su beogradski izbori važni 1Foto: BETA/ MILOŠ MIŠKOV

Premijerka Ana Brnabić izabrana je za predsednicu beogradskog odbora Srpske napredne stranke jer nema potencijal da izgradi sopstvenu bazu sledbenika, ali i kao osoba koja ima veliko poverenje Aleksandra Vučića i vrha stranke – ocenjuju sagovornici Danasa odluku vladajuće partije da na čelo Gradskog odbora Beograda postavi predsednicu Vlade, iako se činilo gotovo izvesnim da je to mesto namenjeno novopečenom naprednjaku i potencijalnom kandidatu za gradonačelnika Aleksandru Šapiću, koji je svoju stranku nedavno ujedinio sa SNS-om.

Brnabić je izabrana za poverenicu GrO SNS na sastanku proširenog sastava Izvršnog odbora SNS i beogradskih odbora, koji je u subotu održan u prepunoj Hali „Ranko Žeravica“ u Novom Beogradu, u prisustvu predsednika Srbije i stranke Aleksandra Vučića.

Politikolog Mladen Mrdalj smatra da Vučić ne želi da rizikuje da beogradski odbor preuzme bilo ko sa potencijalom da izgrađuje sopstvenu bazu sledbenika. Prema njegovom viđenju, Brnabić je na mesto premijerke dobrim delom došla i zbog toga što njen profil nema šanse da privuče širu masu sledbenika.

– Šapić ima profil i kapacitet da izgrađuje sopstvenu masu sledbenika. Zato Šapić može biti gradonačelnik, ali odbornike u Skupštini Beograda mora kontrolisati Vučić, baš kao što Brnabić može biti premijerka, a poslanike u Skupštini Srbije kontroliše Vučić. Šapić kao gradonačelnik Beograda bez jakog uticaja na partijski odbor u Beogradu u suštini znači koliko i Ana Brnabić kao premijerka – ocenjuje Mrdalj.

S druge strane, prema njegovim rečima, pitanje je da li bi se Šapić zadovoljio mestom gradonačelnika bez mesta predsednika Gradskog odbora. Mrdalj kaže da unutar SNS-a sigurno ima frakcija koje pretenduju na to mesto.

– Ja naginjem ka tome da će Šapić biti kandidat za gradonačelnika, ali da će neko drugi biti predsednik Gradskog odbora. Vučić ima i drugu opciju, a to je da Šapiću da mesto predsednika beogradskog odbora, ali da ga kroz dve – tri godine zameni i tako šeta sa funkcije na funkciju, kao i ostale, kako mu se ne bi desilo da bilo ko pusti dublje korene u partiji i državnim službama – obrazlaže Mrdalj.

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar pak smatra da se Šapić više pominjao kao neko ko će u operativnom smislu da dobije važnu ulogu tokom kampanje za beogradske izbore, ali da što se tiče pozicije predsednika GO, nije bilo za očekivati da to bude on, iz dva razloga.

– On nije neko ko je duže vremena član SNS-a, nije neko ko je na takav način prepoznatljiv u javnosti. Bilo je logično da to ipak pripadne nekoj osobi koja je malo duže u SNS-u. Pod dva, bilo bi suviše očigledno da se nakon smene Nebojše Stefanovića tu dovede Aleksandar Šapić. Mislim da u tom smislu nije bilo realno očekivati da to preuzme Šapić, ali izvesno će Šapić preuzeti važnu ulogu u samoj beogradskoj kampanji – navodi Klačar.

Kada je reč o izboru Brnabić na čelo beogradskog odbora, on ocenjuje da SNS radi ono što je bilo za očekivati u tom momentu. Klačar podseća da je bilo dosta spekulacija da će situacija sa Stefanovićem da preraste u neku vrstu internog sukoba, ali da se i tada upozoravalo od ljudi koji su upućeni u proces i analitičara da će SNS taj slučaj da rešava sa što manje buke.

– To je na neki način i njihova strategija. Ako se vratimo malo unazad, mi zapravo vidimo da se tim slučajem gotovo niko ne bavi već poslednjih nekoliko nedelja. Dakle, nije bilo u interesu SNS-a da se pravi buka oko tog pitanja. Ana Brnabić je u suštini relativno očekivani izbor, imajući u vidu značaj beogradskog odbora. Bilo je za očekivati da osoba koja preuzima beogradski odbor bude od najvećeg poverenja vrha stranke – ističe Klačar.

On dodaje da Brnabić nije dugo vremena član SNS-a, ali jeste osoba koja ima veliko poverenje Aleksandra Vučića i stranke. Klačar zaključuje da samim tim nije neočekivano da tako visok profil preuzme beogradski odbor, koji je ključni za svaku stranku, pa i za SNS. On ukazuje da se time šalje i vrlo jasna poruka koliku su važni beogradski izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.