Novo targetiranje medija United grupe: Spot iz „iste kuhinje“ kao prethodni 1Foto: Printscreen/N1

Mediji United grupe ponovo su na udaru. S obzirom na način novog targetiranja reklo bi se da je reč o nastavku, početkom jula započete kampanje. Još jedne u nizu, a sagovornici N1 uvereni su – ne i poslednje.

Nema letnje pauze za one što profesionalnim novinarima i medijima crtaju mete na čelu. Ni mesec dana nije prošlo od videa koji poziva na obračun sa N1, Novom i drugim kućama koje izveštavaju po standardima struke, pojavio se novi.

U njemu se navodi:

„Njihova zla namera je da zatru srpski identitet, kulturu, tradiciju i veru. Ali nećemo pasti pod njihovu propagandu. Nećemo da im dozvolimo istinu, objektivnost i pravo da sami mislimo“.

Slična, niskobudžetna montaža, tekst koji se ispisuje, monotoni glas koji nabraja nekakva „zlodela“ – gotovo da nema razlike između ovog i videa sa početka jula. Oba takođe nepotpisana, ali čini se da su iz iste kuhinje.

„Naravno da će ovi iz SNS-a i Vučić reći da oni nemaju nikakve veze sa tim filmićima, sa naslovnim stranama, sa opanjkavanjima, sa lažima koje poturaju, ali naravno, mi znamo da oni to zapravo rade. Nikada nismo čuli od Vučića da, na primer, osudi tako neku stvar“, kaže direktor vesti na televiziji Nova S Slobodan Georgiev.

I to tako traje sada već godinama, a sve sa ciljem diskreditacije, demonizacije i neutralisanja medija koji nisu po volji, dodaje Georgiev.

„Dakle, to su dve TV stanice i nekoliko drugih publikacija novinskih koje su uspele da prežive ovaj režim do sada, tačno 11 godina koliko Vučić vlada“, ističe.

Neutralisanje se po svemu sudeći prenelo i na konferencije i insititucije, pa su u nekoliko dana novinari N1 prvo uskraćeni da prisustvuju sastanku ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelene Begović u Vladi, pod izgovorom da nema mesta.

A onda su na događaju kom je prisustvovala predsednica Vlade Ana Brnabić novinarke N1 i Nove bukvalno zadržane, da joj ne bi prišle da postave pitanja.

„Poniženje koje su novinari doživeli nije prvo, ali jeste novo. Sama činjenica da se događa takvo ‘šibicarenje’ da vi kao ne znam slučajno ne date novinarima da postave pitanje nekome ko je zadužen za to da odgovara na pitanja, u ime čitave zemlje, u ime čitavog državnog aparata, na kraju krajeva – u ime izvršne vlasti, je zapanjujuća, ali kod nas normalizovana“, kaže novinar Branko Čečen.

Normalizovale su se „posete“ grupa teoretičara zavere medijskim kućama koje se u videima spominju, a vlast ih „ne miriše“. Dolazili su na prag televiziji N1, Novoj, SportKlubu i listu „Danas“, policija je svaki put to ignorisala.

Stvarima koje se „normalizuju“ moglo bi se pridodati i targetiranje, bar dok ne počne da se sankcioniše. Za sada se to ne dešava jer, kako su za N1 ranije objasnili u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, targetiranje ne postoji kao krivično delo.

Eventualno bi moglo da se podvede pod prekršaj javnog reda i mira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari