NS: Krivična prijava protiv premijerke i ministara zbog Rio Tinta, uz potpise građana 1Foto: Beta/Milan Timotić

Narodna stranka (NS) najavila je danas da će podneti krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv premijerke Ane Brnabić jer vlast svojim aktima „krši Ustav i zakone“ kako bi omogućila kompaniji Rio Tinto da eksploatiše litijum kod Loznice, što je „katastrofa u najavi“.

Predsednica stranačkog odbora za Užice Ivana Parlić je rekla na konferenciji za novinare da krivična prijava obuhvata i ministarke Zoranu Mihajlović i Irenu Vujović, uz zahtev da se istraga proširi prema nekim predstavnicima kompanije.

Kako je objasnila, ti političari se sumnjiče za više krivičnih dela, kao što je primanje mita, zagađenje životne sredine, uskraćivanje informacija javnosti, posebno navodeći da novi prostorni plan, koji još nije usvojen, „predstavlja pravnu podlogu za pretvaranja Srbije u rudarsku koloniju“.

„Mi sumnjamo da se u osnovi bezumnih odluka nalazi verovatno najveći slučaj državne korupcije. Duboko smo uvereni da najviši funkcioneri države donose odluke protivne Ustavu i zakonu, suprotne interesu građana“, rekla je Parlić.

Ona je navela da je NS zastala sa podnošenjem krivične prijave jer su se mnogi građani javili kada su čuli za takvu nameru želeći da daju svoju podršku.

„Otvorićemo širom Srbije, u mnogim gradovima, punktove gde će građani moći da se potpišu. Prijavu ćemo podneti zajedno sa potpisima građana“, rekla je Parlić.

Šef Pravnog tima NS Vladimir Gajić je rekao da „režim kupuje vaučer za podršku kako bi i dalje ostao na vlasti, jedna od stvari koja bi to mogla da mu obezbedi je ova potencijalna investicija Rio Tinta“.

„Na nama kao građanima je da to pokušamo da sprečimo. Želimo da ih i ovako podstaknemo da se zajedno odupremo mogućnosti da Srbija i formalno postane slična afričkoj koloniji iz osamnaestog, devetnaestog veka“, rekao je Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari