NVO: Da se sazovu skupštinski odbori gde bi granična policija i BIA objasnile slučaj Nikitina 1Foto: Facebook/Peter Nikitin

Nevladina organizacija Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) ocenila je danas da bi trebalo sazvati skupštinske odbore za bezbednost i ljudska i manjinska prava na kojima bi granična policija i Bezbednosna informativna agencija (BIA) objasnile svoje postupanje u slučaju ruskog antiratnog aktiviste Petera Nikitina.

FBD je u saopštenju naveo i da bi Zaštitnik građana trebalo da sastavi detaljni izveštaj u kom bi se razmotrili i javno predočili svi propusti tih službi u slučaju Nikitina.

„Kritičko preispitivanje i promena dosadašnje politike Vlade Srbije prema strancima koja bi se ogledala u sprečavanju politizacije bezbednosnih provera i pružanju većih i jasnijih garancija kada je u pitanju njihova zaštita od političkog progona iz zemalja iz kojih su izbegli – posebno prema strancima poreklom iz ratom zahvaćenih područja“, naveo je FBD, kao još jedan korak koji treba preduzeti.

FBD je ocenio da zadržavanje Nikitina na Aerodromu Beograd nedvosmisleno demonstrira štetnost i opasnost zloupotrebe i politizacije tajnih službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari