NVO i stranke: Aktivista Milan Vujić priveden da bi se zastrašili politički protivnici 1Milan Vujić Foto: Lična arhiva

Inicijativa „Vidi, gari, ne može!“ osudila je danas policijsko privodjenje i saslušavanje novosadskog aktiviste Milana Vujića i ocenila da je u pitanju „još jedan bahati pokušaj vlasti da, sa svojim bezbednosnim službama, zastraši političke protivnike i sve one koji se usude da javno kritikuju režim Aleksandra Vučića“.

Mladi aktivista Milan Vujić priveden je juče zbog toga što je u tvitu preneo ono što je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao u intervjuu za nedeljnik „Vreme“ o napadu na njegovu ćerku.

Ta Inicijativa, koju čine javne ličnosti, nevladine organizacije i opozicione poltičke stranke iz Novog Sad, istakla je da je „odavno svima jasno“ da policija, tužilaštvo i tajne službe „ne obavljaju svoje zakonom definisane dužnosti“ već su „stavljeni u funkciju režima i njegove zaštite, ponašajući se kao Vučićeva Pretorijanska garda“.

„Podsećamo da policiji i tužilaštvu trebaju meseci, pa i godine, da pronadju one koji na društvenim mrežama otvoreno prete smrću kritičarima režima, najčešće ih nikada i ne pronadju, dok sa druge strane promptno reaguju na negativne napise o vlasti: ekspresno se pripadnici policije, pa čak i tajnih službi, nadju pred vratima ‘počinioca’, demonstrirajući osionost“, navodi se u saopštenju Inicijative.

Dodaje se da aktivista Milan Vujić nije priveden i saslušavan jer je mogao da da bilo kakvu korisnu informaciju istražnim organima, već sa očitim ciljem da prodje kroz još jedan „specijalni tretman“

„Cilj je bio da se javnosti pošalje i poruka da policija svakome, bez razloga i bez naloga, može zakucati na vrata i odvesti ga bez obrazloženja“, navodi se u saopštenju.

Vujić je saslušavan u novosadskoj policiji ukupno pet sati.

Navodno je cilj privođenja bio da Milan Vujić da istražnim organima informacije o napadu na Đilasovu ćerku.

Aktivista Milan Vujić je u nekoliko navrata govorio na protestnim skupovima protiv vlasti Aleksandra Vučića, a prošle godine je doživeo i fizički napad koji je bio politički motivisan i zbog kojeg je morao da bude podvrgnut hirurškom zahvatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari