NVO "Otvoreni parlament": Poslanici nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za raspravu o budžetu 1

NVO „Otvoreni parlament“ ocenjuje da je rukovodstvo Skupštine Srbije, sazivanjem današnje sednice o državnom budžetu za 2023. samo 24 sata pre njenog početka, ponovo demonstriralo nameru da obesmisli ulogu parlamenta.

Ta inicijativa je u saopštenju navela da je time demonstrirana i namera da se ograniči rasprava po pitanju jednog od najvažnijih zakona države.

U saopštenju se dodaje da „ishod ovakvog postupanja može da bude usvajanje potencijalno loših rešenja“ koja, kako se ocenjuje, mogu da imaju negativne posledice po interes građana.

Navodi se da nameru većine „dodatno potvrđuje“ što poslanici od danas imaju zadatak da paralelno raspravljaju o još 34 dokumenta.

„Otvoreni parlament“, koji prati rad Skupštine Srbije precizirao je da se radi o više od 2.700 strana materijala koji su ušli u skupštinsku proceduru tokom protekle dve sedmice.

Predstavnica „Otvorenog parlamenta“ Tamara Branković izjavila je da takav dnevni red ne može da omogući kvalitetnu pripremu, rad i diskusiju.

Naglasila je da posebno brine kada se ta praksa primenjuje i u slučaju rasprave o jednom od najvažnijih zakona – budžetu Srbije.

Dodala je da ni javno slušanje o budžetu „nije suštinski doprinelo pripremi poslanika za debatu“, te podsetila da je i ono održano u nedelju, neposredno pred zakazivanje sednice.

Navela je da poslanici nemaju dovoljno vremena za pripremu i da ih, kada se sednica zakazuje u tim rokovima, i pravila Skupštine sprečavaju da podnose predloge za promene dnevnog reda.

„Otvoreni parlament“ je izrazio zabrinutost što su „negativne prakse“, koje su urušavale ugled i smisao Narodne skupštine u ranijim sazivima, „ponovo prisutne“.

U toj inicijativi ocenjuju da je, pored sazivanja sednica po hitnim postupcima, prisutna i namera da se onemogući pluralizam, debata i razmena mišljenja tokom plenuma i na skupštinskim odborima.

Naveli su da je u skupštinskom radu tokom prethodnog saziva došlo do „izvesnih poboljšanja“, ali da ona nisu našla mesto u pravilima i procedurama.

„Otvoreni parlament“ je naveo da se za to zalagao i da je upozoravao da se u suprotnom od njih lako može odustati, kao što je, kako je saopšteno, sada slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari