O’Brajan poručuje Prištini: Ukoliko nas ne tretirate kao partnera, nećemo ni mi vas 1Printskrin /RTVBN

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajan kaže da su SAD veoma zabrinute zbog odluke kosovske vlade da ne dozvoli korišćenje dinara. U intervjuu za Glas Amerike na albanskom kazao je da je ovakvim stavom Vlada Kosova dovela u pitanje partnerstvo sa Sjedinjenim Državama.

„Ne iznosim nejasne pretnje u javnosti. Rekao bih da ako nas ne tretiraju kao partnera, nećemo se ni mi prema Vladi Kosova odnositi kao prema partneru”, rekao je O’Brajen, prenosi Glas Amerike.

Prištini poručuje da Kosovo treba da odustane od odluke o dinaru.

„Iako su Sjedinjene Države savetovale kosovsku vladu da ne vrši takve akcije, ona je odlučila da je sprovede, ne uzimajući u obzir savete ključnih partnera“, dodaje.

Kaže da moderne evropske zemlje rešavaju ova pitanja preliminarnim dijalogom i na vreme obaveštavaju svoje stanovnike.

Američki zvaničnik je rekao da je u više navrata imao kontakte sa kosovskim premijerom pre objavljivanja odluke o platnom prometu, ali nakon njenog objavljivanja, samo kratku razmenu, preneo je KoSSev.

Upitan o odnosima Beograda i Prištine i prošlogodišnjim sporazumima, O’Brajen je rekao da obe strane treba da bezuslovno da ispune sopstvene obaveze preuzete prema drugoj strani.

Tako je Srbija, rekao je, preduzela dva važna koraka ka de fakto priznanju Kosova, poput pitanja registarskih tablica i carinskih dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari