Obeležavanje Dana nezavisnosti Kosova u centru Beograda u svetlu predstojećeg dijaloga u Briselu: To nije krunski dokaz priznanja 1Fejsbuk Šaip Kamberi

Obeležavanje petnaeste godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 22. februara u Beogradu, u organizaciji Kancelarije za vezu Prištine, izazvalo je oprečne reakcije srpske javnosti.

Dok jedni smatraju da je to skandal bez presedana, jer nigde u svetu nije moguće da se održi proslava takozvanog Dana nezavisnosti neke separatističke tvorevine u državi čiji suverenitet je narušen, za druge je normalno da diplomatsko predstavništvo obeležava i svoje značajne datume i praznike.

Većina se, međutim, slaže da izostanak reakcije vlasti na ovaj događaj treba posmatrati u svetlu predstojećeg dijaloga u Briselu, ali da to istovremeno i nije krunski dokaz „dolazećeg priznanja Kosova“. Niko iz vlasti taj događaj nije želeo da komentariše za Danas.

Srpska javnost saznala je da je u Beogradu obeležen Dan nezavisnosti Koosova zahvaljujući objavama na društvenim mrežama Šaipa Kamberija, poslanika Partije za demokratsko delovanje.

„Ovo je prvi put od otvaranja Kancelarije za vezu da se Dan nezavisnosti Kosova obeležava u Beogradu“, naveo je Kamberi u objavi na Fejsbuku, uz više fotografija na kojima se vidi da je u prostoriji u kojoj je okupljeno više desetina ljudi, ujedno postavljena kosovska zastava.

Kamberi se pored kosovske zastave fotografisao zajedno sa oficirom za vezu Prištine u Beogradu, Jetišom Jašarijem. Ovom događaju prisustvovali su institucionalni i politički predstavnici iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, kao i predstavnici civilnog društva u Beogradu i međunarodnih diplomatskih misija. Obeležavanju Dana nezavisnosti Kosova prisustvovala je i savetnica kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koja je ujedno i bivša predsednica opštine Preševo, Ardita Sinani.

„Posebna je bila proslava 15. godišnjice nezavisnosti Republike Kosovo u Beogradu. Veoma značajna simbolika. Upravo zato će priznanje realnosti od glavnog grada Srbije za Republiku Kosovo biti šansa za demokratizaciju Srbije“, poručila je ona u objavi na Fejsbuku.

Obeležavanje je održano u rezidenciji predstavnika Prištine u Beogradu i kako je naveo Kamberi, događaj protekao bez problema, odnosno da niko nije pokušao da spreči njegovo održavanje.

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srske političke misli, smatra da je Kamberijeva objava da je u prištinskoj „Kancelariji za vezu“ u Beogradu obeležen kosovski „Dan nezavisnosti“ zanimljiva donekle i sama po sebi, ali mnogo više zbog tajminga.

„Čim negde postoji nečija legalna „kancelarija“ ili „diplomatsko predstavništvo“, ili kako god ga zvali, za očekivati je da ono na neki način obeležava i svoje značajne datume i praznike. Tako da je meni, zapravo, potencijalno spornije postojanje te kancelarije, dok je ovo „obeležavanje praznika“ samo jedna pomalo bizarna konsekvenca prethodnog, a verovatno i neka vrsta provokacije“, napominje Vukadinović.

Prema njegovim rečima to što naša vlast nije reagovale na taj događaj ne treba ni da čudi, jer je ona, pogotovo u poslednje vreme, uglavnom pasivne i nema i na mnogo gore i teže prištinske, odnosno Kurtijeve provokacije.

Tako da nije ni bilo za očekivati da će ovog puta burnije reagovati, pogotovo ne u predvečerje ovog sastanka u Briselu.

„No, mislim takođe da ne treba ni preuveličavati značaj ovog događaja i pogotovo ne u njemu gledati neki „krunski dokaz“ dolazećeg „priznanja Kosova“, poručuje sagovornik Danasa.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, međutim, smatra da je taj događaj u centru Beograda sam po sebi skandalozan, jer nigde u svetu nije moguće da se održi proslava takozvanog dana nezavisnosti neke separatističke tvorevine u državi čiji suverenitet je narušen.

„Kada bi vlasti Kipra dopustile da tako nešto organizuju predstavnici i simpatizeri Severnog Kipra? To bi bio znak da je Nikozija na korak da bar faktični prizna entitet koji se predstavlja kao druga turska država. No, pošto je Kipar ozbiljna država čija se vlast ne rukovode isključivo lično-partijskim motivima, tamo to nije moguće. U Srbiji jeste, jer očito režim Aleksandra Vučića priprema naredne poteze tokom kojih će nastojati da zadovolji zahteve vodećih država Zapada, a da narodu Srbije tvrdi da nije priznao Kosovo“, napominje sagovornik Danasa.

Prema Anđelkovićevim rečima, otuda možemo da očekujemo da manifestacije slične onoj koja se nedavno odigrala u Beogradu, postanu uobičajene, a da nam Vučić i dalje poručuje: „Nema predaje“.

„To bi bilo produbljivanje gaženja kako principa pravne države, tako i dostojanstva građana Srbije kojima se bezočne laži drsko nameću kao „istine“, smatra politički analitičar, a sa njime se slažu i pojedini poslanici u Skupštini Srbije, koji tvrde da je taj događaj bez presedana i da ga treba posmatrati u kontekstu Vučićeve namere da prihvati francusko-nemački predlog.

„Srpskoj javnosti Bajden je objavio u svojoj čestitci Dana državnosti da je Vučić prihvatio francusko nemački plan. Zato me ne čudi da režim nije reagovao na proslavu godišnjice „nezavisnosti“ Kosova. Pohapšeni su demonstranti protiv francusko-nemačkog sporazuma i optuženi za poziv na državni udar i ubistvo predsednika. A proslava kosovske nezavisnosti prolazi mirno u sred Beograda i na to vlast ne reaguje. Dakle, sva je prilika da će pomenuti papir biti okvir za pregovore i to prvenstveno o statusu Kosova“, ističe Sanda Rašković Ivić, poslanica Narodne stranke.

Dodaje i da nereagovanje režima u ovom kontekstu ne govori o toleranciji, već o tome da je za njih status Kosova već gotova stvar, samo je pitanje kako to prodati javnosti da bi se spasio obraz i opstanak na vlasti.

„Kako je došlo do toga da se ove godine u Beogradu po prvi put obeležava godišnjica nezavisnosti Kosova zaista ne znam. Mogu samo da pretpostavim da je to deo nekog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji je Aleksandar Vučić u međuvremenu potpisao. O tome šta Vučić pregovara, obećava i potpisuje u vezi sa Kosovom, javnost u Srbiji skoro ništa ne zna, tako da nas ovakve stvari zaista iznenade. Građanima Srbije ostaje da se nadaju da Vučić bar ponese naočari i pročita ono što piše sitnim slovima na dokumentima pre nego što ih potpiše“, ističe Dragana Rakić, poslanica Demokratske stranke.

A Vojisav MIhailović, lider POKS-a, smatra da je nedavni događaj u Beogradu skandal i da je Vlada Srbije morala da zabrani taj skup.

„Pošto to nije uradila, jasno je da Kancelariji za vezu Prištine priznaje status ambasade. U bilo kojoj zemlji sveta bi zbog ovoga bili smenjeni ministri unutrašnjih i spoljnih poslova ili bi pala Vlada jer je ovo vrlo ozbiljan propust. Za takvu politiku, predsednici države i Vlade Srbije nisu dobili mandat od naroda. Živimo u periodu najdublje krize Srbije u novijoj istoriji“, poručuje Mihailović.

Samostalni poslanik Aleksandar Olenik smatra da kada postoji predstavništvo Kosova u Beogradu onda je i normalno da ono obeležava godišnjicu nezavisnosti.

Olenik ističe i da nakon Vučićevog prihvatanja evropskog plana za Kosovo i 154 glasa ZA u našoj skupštini, može se osnovano pretpostaviti da je Srbija ušla u fazu poboljšanja odnosa sa Kosovom.

 

„Ja sam optimista po ovom pitanju. Oštra retorika vlasti na unutrašnjem planu oko Kosova pokazuje dvoličnost i borbu za smanjenje štetnog uticaja desničara. Nadam se da prisustvujemo prvim koracima koji Srbiju i Kosovo vode u EU ali i u NATO“, zaključuje samostalni poslanik Olenik, dok Zoran Vuletić, lider GDF smatra da je dobro što obeležavanje Dana nezavisnosti Kosova ovoga puta nisu pratili protesti desničara.

Vuletić takođe smatra da se ovaj događaj sigurno ne može tumačiti ni kao tiho, ni kao skriveno priznanje, a da su oni koji su spremni da na takav način tumače obeležavanje nezavisnosti Kosova u Beogradu bezidejni trovači budućnosti regiona.

„Bedno je tražiti političku šansu na održavanju zamrznutog konflikta. Pregovori sa Kosovom traju duže od dvadeset godina, radi se o pregovorima o normalizaciji odnosa, svi političari u Srbiji to jako dobro znaju. Međutim nemoćni i proračunati u svojoj lošoj nameri ne žele da saopšte građanima istinu koja je neupitna, Srbija je izgubila Kosovo. Izgubili su ga Milošević i Šešelj zlom politikom prema Albancima i izgubljenim ratom. Sva drugačija tumačenja nakon 1999. koja traju do danas, posebno nakon atentata na premijera Đinđića služe političarima Srbije isključivo za lično bogaćenje uz zloupotrebu emocija građana i držanje Srbije na bezbednoj daljini od članstva u EU“, ocenjuje Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari