Objavljen nacrt Berlinske deklaracije: Srbija i Kosovo pristali da ubrzaju napore

Ostavite komentar


    1. To je nista drugo nego priznanje Kosova.Nece Merkel i Makron badava da ih zovu i gube vreme.E sada svemoguci ,,vodjo“ sta ces i kako ces?

      1. Sta ce vodja nego izdati ono so niko nije izdao od Lazara do Milosevica pa i Tadica i Nikolica…Sve je ovo njegova uvertira u kuvanju zabe tj naroda u Srbiji.

    2. Neće biti „samo jedan papir“ i prestanite sa takvim malodušnim izjavama. Ako nemate ništa pametnije da kažete, nemojte više prosipati ovakvo beznadje. pregovori se moraju obustaviti, Srbija mora promeniti stav i preći u ofanzivu. Mi treba da postavimo sa kim želimo da planiramo budućnost i da se izborimo za oslobodjenje Kosova od okupacije. Treba se dogovarati sa saveznicima za ispunjenje naših interesa a ne pregovarati sa izdajnicima i neprijateljima Srbije.

    1. Po faci Prepodobnog…se jasno vidi da je „iskipelo“….dakle pocetak kraja je dobosar u Berlinu(a gde bi drugo,posebno sto se London sam izuzeo)objavio..To je to

      1. Slika govori više od hiljadu reči. Stroga učiteljica Angelina je pustila iz ćoška nestašnog učenika Aleka, koji skrušeno obećava da će ubuduće biti dobar. A “kolega“ Makron to zainteresovano posmatra…

        1. U stavu mirno sa ispruzenim prstima i pognute glave…
          Makron puce od smijeha sto ga uciteljica nije ,,nagnala,, da stoji na jednoj nozi…

      1. @Achtung,achtung,es wird bekannt gegeben!

        A sta je to reseno? prividja ti se? Da je sve reseno, ta albanska tvorevina bi bila u UN-u i u svim medjunarodnim organizacijama, ne bi postojali nikakvi pregovori pa ni ovaj sastanak u Berlinu.

        1. @kompleksi su čudo***A ko je na sastanku? Merkel,Makron,šefovi DRŽAVA Zapadnog Balkana,pa i Tači i Haradinaj kao predstavnici države Kosovo?!To vam sve govori!A Srbija će kao ratni gubitnik da vrati Kosovo u svoj ustavno-pravni poredak znaš kad…? Kad se Kosovski Albanci dobrovoljno odreknu nezavisnosti od Srbije koju su ratom izvojevali!E,sad pogodi kada će to biti,da li će biti i po koju cenu! Ni Turska Republika Severni Kipar nije u UN pa opet postoji i priznaje je samo Turska,za razliku od Kosova koje priznaje više od 100 članica UN!

        2. Rešeno je sve pre 20 godina kada je Milošević potpisao kapitulaciju i povukao državu sa Kosova. Sve drugo je samo trgovina privilegijama, pljačka pod nazivom patriotizma i odbrane srpskih prava, trošenje novca iz budžeta na nepostojeće ali veoma skupe projekte (koje Srbija „izvodi“ na Kosovu) …samo se čeka formalizacija a za to je zadužen Vučić, da bi mu potpuno oprostili zločine iz devedesetih (to je njegova cena, pored dozvole da vlada kako hoće).

    1. „Iza sedam gora,jezera i mora,iza sedam šuma,reka i planina živelo je jedno „rešenje“. Jednog dana se zamislilo i reklo: U tri lepe p.m.,pa gde ja živim,kada će doći po mene?!“

    2. Rešenje je da mi preuzmemo stvari u svoje ruke: prekinemo ove imbecilne pregovore – nikakvog razloga nema da pregovaramo sa nemačkom i Francuskom i šačicom balkanskih izdajnika. Na tsko nešto Srbija više ne može pristati! Treba organizovati, sa saveznicima koji nas podržavaju, pokret za oslobodjenje Kosova a ne pregovarati sa lopovima i kriminalcima.

  1. Ako hoće vladavinu prava onda za početak primena rezolucije 1244 kao polazne tačke i da u pregovorima učestvuju oni koji su za to određeni „Ustavom R.Srbije“ i na temelju platforme koju postavi vrhovno zakonodavno telo u Srbiji ,a to je Skupština Srbije.Javna debata i sučeljavanje svih društvenih i političkih aktera na javnom servisu , a ne igre ispod žita i monolozi u formi žalopojki,te preuzimanje pune političke , moralne i krivične odgovornosti za dela i reči vezanih za rešavanje pitanja KiM.Ustav Srbije jasno definiše teritoriju Srbije i svako prekrajanje teritorije ili kršenje Ustava je čin izdaje.Dali neko stvarno misli da će Srbija ući u EU ako amputira(sa ili bez anestezije, sasvim svejedno) sama sebi teritoriju?

    1. 1244 vezana je sa SRJ,koje nema.Jednom se mislilo i delovalo bogme da Ustav Srbije prati liniju Karlobag ,Virovitica ….nije uspelo pa se mora prizemiti.

      1. Rezolucija 1244 je uvod u nezavisnost Kosova,s tim sto je nasi poiticari predstavljaju na sasvim drugaciji nacin.

        1. 1244 je dokument o kapitulaciji i zabrani bilo kakvih letova u blizini granice Kosova u dubini od 50km u dubini Srbije, isto se odnisilo i na bilo koje vojne ili policijske snage unutar Srbije.

      2. 1244 ne određuje teritoriju SRJ već Srbije, a Ustav Srbije čak ni u vreme Miloševića nije ni milimetar teritorije van granica Srbije pripajao Srrbiji.To što su neki politićki klovnovi koristili nevolju Srba u Krajini za svoje političke utakmice govori o njima , a ne o Srbima u celini..Po istom kriterijumu bi onda trebao iskrivljeno ocenjivati i Hrvate koji žele granice na Drini , ili Muslimane koji maštaju o islamskoj džamahiriji od Egeja do Bihaća i reći da to piše u Ustavima Hrvatske i BiH , a složićete se da to ne piše.Ko šta misli ne znam ali znam ono što je zapisano i o tome govorim.

      3. Stvarno? Pa onda nema ni „dejtonskog sporazuma“, nema ni „kumanovskog sporazuma“, Srbija ne treba da placa dugove koje je uzela kao SRJ… Zasto onda dacic ili kovec na svakih nekoliko meseci idu u UN na sednice o Kosovu koje se organizuju na osnovu R1244.

        1. Super. Po tvojoj „mudroj“ glavici bombardovanje treba nastaviti, da muslimanska vojska iz predgrađa Banjalike i Prijedora „oslobode tu teritoriju“.Zahvaljujući Dejtonu su muslimani došli ali ne i ušli u Banja Luku, Prijedor. Za 60 dana bi Krajina pala bez Dejtona.. Čak je i Mladić pobegao u Beograd.

      4. Genije, Srbija je pravni naslednik SRJ (priznat i od UN i od EU)….
        Nađi Član i jednog Ustava koji generiše granicu van postojećih granica Srbije…. Nemoj zamarati svoj mozak i čitati teške tekstove i novinske članke… Nastavi da čitaš Informer i Kurir.. To ti je laka literatura…

  2. A zar dosada to nije bio cilj? Ko na tom putu nije dobro obavljao svoj deo posla? „Nestašni“ Balkanci, Mogerini ili su „petarde na teren“ ubacivali Rusi ili Amerikanci?

  3. Ovo zvuci kao i svi dosadasnji zakljucci iz dosadasnjih pregovora. Secam se jednog vrlo specificnog u Briselu…sastali se da se dogovore da se pregovori nastave…

  4. I na sta smo jos ‘pristali’, … (a sada svi na TV Pink, da nam se javi sta nam je Vodja ovog puta uradio, …)?!

  5. Ovde u Berlinu se govori: „važnost dogovora o potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije za stabilnost regiona i evropsku perspektivu te dve države“… To se u Srbiji ne zeli cuti…

    1. To je samo vas aljbanski prevod. Poznate su vasa „kreativna“ tumacenja raznih stvari tako da… EU ne priznaje tu tvorevinu na Kosovu kao drzavu, isto tako ni UN ne priznaju tu tvorevinu kao drzavu. Da li se o tome govori medju vama Albancima ili mislite da je dovoljno da se samoproglasite za nesto i onda je to tako?

      1. Otkud tebi pravo da svojataš tuđu teritoriju. Kosovo je posle poraza Turske data Srbiji kao poklon za pobedu u prvom ratu. Pre toga je teritorija Srbije i Kosova bila 5 vekova u Turskoj. Od 1918 imali ste 100 g da podignete Kosovo iz zaostalosti umesto da je pljačkate. Odnosili ste se kao kolonizatori. Tome je kraj za sva vremena.

      2. Jesi li ti uopšte pročitao gornji tekst?
        Ili misliš da „aljbanci“ pišu prevode za Danas?
        E, ako je ovako lako zaraditi sendvič u Srbiji, propali ste.

  6. Deklaracija je stura i veoma uopstena, ali to je za javnost. Mozda ima nesto ispod tepiha, sto se ne vidi i cita? Ali jedno je sigurno da bez dogovora izmedju Srbije i Kosova, ne mozemo se nadati uclanjenju Evropsku Uniju, to je pocetak i kraj svih dogovora.

    1. Kako neko da primi Srbiju kad ona ne priznaje većinu recimo u EU. Pa oni bi svaki dan izlazili iz EU čim im se neka odluka EU nebi svidela (recimo dužina čačkalica). To EU ne treba.

  7. „…evropsku perspektivu te DVE ZEMLJE..“! Mora da je Alek The Little Canis Lupus dobio ospice kad je ovo video napismeno! Ala im je zabiberio zbog taksi! U stvari…nisu ni pomenute??? Why,oh my God,why???!!!!:-)

    1. @Achtung,achtung,es wird bekannt gegeben!

      Pozdravljam tvoju odluku da sebi olaksas frustracijama u odnosu na Srbe opterecen zivot pisuci komentare, bitno je da nisi na ulici. samo nastavi, dvadeset, trideset na dan, koliko god je potrebno.

      1. Alkoholičar kao i ti „00pozdrav“teško prihvataju činjenicu da su alkoholičari.

    2. Svaka ti čast na komentaru. Volim kad čovek misli svojom glavom a ne tv om. Potpisujem sve što si napisao.

    1. Kad je lopov pileo katanac da ga presece i pokrade meso, pitala ga baba, sta to radis junace a lopov ce na to -GUDIM bako, pa to se ne cuje… -Cuce se sutra kaze joj lopov….
      Cuces sutra @Borise….

  8. Pred odlazak na sastanak Vucic je davao bombasticne izjave u stilu „ne dolazi u obzir“, „nema sanse“, „taj film necete gledati“ i sl., govorio je da nece na nikakve dogovore dok se ne ukinu takse, a posle radne vecere sasvim druga prica. A taman sam pomislila konacno nece jedno da prica, drugo da radi.

    1. A sta je dogovoreno? Da nije priznata „republjik kosova“? Apsolutno nista nije dogovoreno nego je potpisana jedna od tipicnih bla, bla, bla izjava.. Nisam ni ja neki fan Vucica niti njegovog rezima ali ipak da se ne preteruje i ne izigrava veci Albanac od Albanaca.

    2. Pa spremili mu punjene lignje, njegovo omiljeno jelo, pa mu poslužili još u šerpici, totalno ga raznežili, kako da ne popusti?

    3. Pa posle vecere tesko su mu legle snicle na stomak.On je navikao na punjene lignje.

  9. Ako nemoze drugacije,a vidimo da je tesko onda ok al ovako. Srpske Manastire zastititi naj vecim stepenom koi postoji ito kao sto jest pod upravom SPC,a kao priznavanje da prvo plate sve sto su porusili i potrovalo plus za Kosovo bez Metohije 50 Milijardi Dolara u jednokratnoj isplati

    1. Isto bi tražio i Adolf 45.Al srećom poraženi u ratu ne postavljaju uslove. A sad motiku u ruke i zaradi tih 50 milijardi a ne da prosiš.

    2. A da se ti vratiš za mešalicu? Neće malter sam a i majstor je nervozan.
      Mislim, za osnovnu školu ti je već kasno, bojim se.

  10. Da li je to nas predsednik saglasan sa nacrtom deklaracije? Dzabe odlazak u Kinu, podrska velikih zemalja, izjave Vucica pred odlazak u Berlin, kad je opet pristao na nastavak dijaloga uz „ogroman napor“ i „zahvalnost“ Merkelovoj i Makronu, da se nadje resenje a i vrapci na grani znaju da je za njih resenje jedino priznavanje Kosova. Kad ce nas predsednik da bude dosledan u onome sto izjavljuje i onome sto radi???

  11. Treba okrenuti drugi list. Krajnje je vreme da prekinemo bilo kakve pregovore sa ovim kriminialcima. Treba objaviti da Srbija obustavlja sve pregovore i da zahtevamo prekid okupacije Kosova. Promeniti nastup i skopiti alijansu za oslobadjanje Kosova sa prijateljskom velesilom koja je na našoj strani.

    1. Ajd mlekce pa na spavanje. Ti brate veze nemaš. Za tvoju informaciju Srbija je u obruču NATO pa tvoja okupatorska „velesila“ mora tražiti dozvolu komande NATO za prelet zemalja članica. A i bez pregovora će Kosovo biti država kao i Tajvan, Severni Kipar koje niko nije priznao za razliku od Kosova. Samo diletant ko ti može ponuditi žrtve srba i vele sile za tvoje umno bolne planove.

    2. Tebe je dečko neko debelo slagao da postoji neka velesila koja bi krenula da sa Srbijom izvrši vojno preuzimanje kosova. Tvoja naivnost je beskonačna i simpatična. Pa sve i da NATO ne postoji, to se ne bi desilo.

  12. Ovo je sramota kakve nema. On otišao kod Merkelove koja je inače gotova i odlazi sa političke scene. Umesto da vrati Kosmet u UN i da se postuje rezolucija 1244, Vučić na sve nacine traži saveznike da mu pomognu da izda Srbiju. Sramota kakve nema u istoriji sveta da predsednik izdaje sopstvenu zemlju !

    1. Aj pročitaj šta si napisao. Ramuš ti kaže da oni hoće u UN. U 1244 piše i ovo da u Srbiji na 50km od granice sa Kosovom ne sme da se nalazi vojska i policija, da se u vazdušnom prostoru ne može naći nikakva letilica bez odobrenja komande KFORa. Ove odluke su još uvek u 1244 ali su privremeno suspendovane.

    2. Ma on je u na mitingu SNS u Sava centru i u Beogradu, rekao da neće ići u Berlin,ako ne ukinu takse!! Al je održao reč, isto k’o za stvaranje kosovske vojske, rekao je nikada to Srbija/On, neće dozvoliti!
      Lažov i Izdajnik!
      Sve za četrsto miljiona!!

  13. Ovi koji nas dovode u zablude su isti oni koji se nisu mogli dogovoriti ni 1999. godine. Da jesu,mi nebi ratovali. Jedan od njih je bio u sumi drugi u kabinetu. Danas hoce da nam kazu, da ONI mogu da se dogovore.Jadni smo i Srbi i Albanci. Svi smo mi taoci, ogranicenog uma, koji se nadvio nad ove prostore. Nesto nam se neda da zivimo kao ljudi. Niko nije siguran, sta ce ovi umovi smisliti za sutra. Dali imamo neku buducnost sa ovakvima?

  14. Isto kao devedesetih kad odma po potpisivanju primirja počnu još žešći rat. Iz iskustva govorim. U Slavoniji zabranili pucanje dok je Ovens obilazio a mi već pripremili plan za napad čim on ode. Hiljade ugovora o prekidu vatre i nijedan moje zaživeo.

  15. ovo slika govori :
    Merkel :“ Neces valjda da bezis u Moskvu , bolje ti je da bezis kod nas“ .Makron se smeska.
    AV uopste nije siguran , jel je Putku obecao , nakon sto je Merkelovoj obecao…lice crveno , mozak spinuje

  16. Kako to sad? Predsednik je dao reč da nema.nastavka pregovora dok.se ne ukinu takse a mi svi znamo da naš predsednik nikad ne laže.

  17. Ma nema ništa od toga laže vučić opet kupuje vrema kao i uvek, da još malo izmuze EU za neki Evro

  18. Pa, nemojte ljudi da ste toliki bezdušnici. Pa, vidite valjda koju borbu vodi. Umesto da smo svi sa njim i uz njega, pojedini sga ismejavaju. Pa, kada ćete da shvatite da se borba za nacionalne interese razlikuje od borbe za političke intrese. Voleo bih da takvi osete nacionalnu disciplinu kakva se sprovodi na Kosmetu.

  19. Ovo sto procitah ovde u komentarima je zastrasujuce.

    Ne mogu da verujem da ni oko ovoga ne moze da se postigne konsenzus. Pa nije bitno ko je isao na pregovore.

    Da toliko ne volimo sebe, prosto ne mogu da verujem. I tolika zluradost.

    Strasno.

  20. I ŠTA JE REŠENJE?????? OVK je ojačala pregovaračke pozicije, agresivnom kampanjom da je Srbija jedini krivac za prekid pregovora… Može biti i da je tako…. Niko ne zna šta se iza vrata dogovara… Izjave za javnost su jedno…. Ova izjava je nekako dvolična, po meni preteća…. Uzmi ili ostavi.. Mislim da su naši političari poraženi i poptučeni do nogu u igri kojoj nisu dorasli… Sedenje na dve stolice, sada dolazi na naplatu…. Kinezi i Rusi neće uzimati učešće u rešavanju tuđih problema bez da se tuđin ne odluči… EU i SAD su opet jasne po tom pitanju- ili-ili… I šta sad???? DA LI VAM JE SAD JASNO ŠTO NI U USTAVU NI U KRIVIČNOM ZAKONIKU NISU DEFINISANI POJMOVI IZDAJE I VELEIZDAJE….. I zašto je ubijen Djindjić (jedini političar sa vizijom posle Miloša Obrenovića)….Evo Vam dokaz da ga je Zapad ,,sklonio“….. Vezao je Srbiju za jednu silu (Nemačku), koja odgovara i SAD i Rusiji…. Kad je trebalo, izašao je i rekao ,,Ja sam isporučio Miloševića Hagu….“… Posle su isporučeni i Mladić i Karadzić i Pavković i……. Ali tu obavezu je preuzeo sam Milošević u Dejtonu…. Potpisao je svoju saglasnost (i nije nikog pitao) za osnivanje Međunarodnog Suda…. Djindjić je samo ispunio preuzetu obavezu, po principu kontinuiteta vlasti… I nametnuo se kao Lider…. I Nemačka je htela takvog Lidera (zato su i upozoravali na ono što se planira)… što Božo Prečlević rekao, pa zar mislite da je grupa kriminalaca i švercera drogom (gle poreklom sa Kosova) sposobna da isplanira Puč…. I zato su ga UBILI ONI KOJI SU HTELI SLOMLJENI DUH JEDNE NACIJE (CIA, MI-5, MI-6)…. I ŠTA JE SAD REŠENJE?? Čovek sa vizijom se dobija jednom u 150 godina…. Našeg su ubili … Zar mislite da AV ima ideju za rešenje???.. On ne zna ni šta se od njega očekuje, a ne da zna rešenja …. 7 godina zamajava sve i mislio je da će to večno da traje…. Rešenja su nekad bolna (kao i isporuka Miloševića), ali na duže staze treba imati viziju, šta se postiže, šta su granice ispod kojih se ne ide…. Istorija je puna slučajeva, ono što je danas, ne vredi i sutra…. Šiptari su 100 godina potrošili da odcepe Kosovo od matične države… ~Ajmo i mi da potrošima 100 godina, pa da ga vratimo…. Ili nešto…. Nedostatak jasne vizije i političke Strategije je ubica ovog Naroda…. Demagogija je lepa uhu, ali nije delotvorna…. Potrebna je sad politička figura i Moralna gromada, koja nameće svoj autoritet i podmeće leđa za celu svoju Zemlju i sve njene građane…. Da li vam Vučić liči na takvog čoveka????

  21. Vučić ce kucao uskršnjim jajima sa Mogerinijevom a izgledao je kao da su mu Merkelova i Makron utucali jaja!

  22. Sve u svemu ovo je gubljenje vremena, akteri već viđeni u istim pozicijama i ništa nije do sada rešeno.Ustvari ovde i nije traženo neko novo rešenje! Poturano je ono što se kod nas ne može prihvatiti, dakle nekorektnost koja se odmah mogla videti i kroz „format“, ako se može reći, „razgovora“, ustvari ucenjivanja Srbije.

  23. Naslov teksta, a samim tim i vest koja se u tekstu saopštava, ne odgovara istini. Nisu SRBIJA i Kosovo pristali da ubrzaju napore, nego su to učinili Vučić i Kosovo. Jer da je to uradila Srbija, to bi značilo da iza ovakve odluke, ma kakva god ona bila, stoji Skupština Republika Srbije, kao najviše državotvorno telo koje čine poslanici kao predstavnici naroda. Ovo, međutim, nije slučaj. O svemu što je sa tzv. državom Kosovo pregovarano, pregovarano je bez učešća Skupštine i uz sudelovanje samo jednog aktera, a to znači bez Srbije.

  24. Ove pregovore treba prekinuti! Zašto uopšpte pregovaramo sa Nemačkom? Šta mi imamao sanjima, osim što su nam poubijali milion predaka? Zašto pregovaramo sa njima, Makronom i gomilom domačih izdajnika? Nemamo mi šta da pregovaramo, več treba da pokrenemo strategiju za oslobadjanje Kosova od okupacije mafijaške tvorevine.

  25. Možemo prihvatiti jedino Moskovsku deklaraciju. Kakva pobogu, berlinska deklaracija!? Ove pregovore treba smesta prekinuti za sva vremena. Sa kim mi tu pregovaramo?? Treba takodje shvatiti da EU posle svega ovoga, nije nikakvo rešenje za Srbiju. Eu skupo košta svoje članice, niste svesni koliko bi tu sredstava odlazilo u kasu EU, zatim opustošili bi nas, svi bi pokupovali sve što vredi u Srbiji i postali bismo roblje u rodjenoj zemlji za zapadnjake. Poslali bi sigurno nama sve svoje djubre i tako redom… Srbija treba da ostane nezavisna i da traži ekonomske partnere na drugoj strani.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.