Obradović: Od prihvatanja naših amandmana zavisi hoćemo li učestvovati u dogovorenim telima 1Foto: FoNet Milica Vučković

Predsedništvo Dveri još nije donelo odluku da li će dati svoje predstavnike u radna tela na osnovu zaključaka evroparlamentaraca – kaže za Danas Boško Obradović, predsednik Dveri.

Obradovića smo pitali ko će iz Dveri biti član Privremenog nadzornog tela koje je obrazovano u skladu sa završnim dokumentom međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima a uz posredovanje Evropskog parlamenta, budući da je REM u petak saopštio svoje članove.

– Očekujemo da se prvo završi dijalog u Narodnoj skupštini gde smo podneli svoje amandmane na sporazum između vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova. Od prihvatanja tih amandmana nam zavisi da li ćemo potpisati sporazum i učestvovati u primeni kako tog sporazuma tako i ovih zaključaka iz dijaloga uz posredovanje delegacije Evropskog parlamenta – naveo je Obradović.

Podsetimo, deo opozicije i vlast usaglasili su tokom međustranačkog dijaloga uz prisustvo poslanika Evropskog paralmenta, između ostalog, formiranje novog tela koje treba da omogući poboljšanje izbornih uslova.

To je privremeno nadzorno telo koje će obezbediti politički pluralizam i profesionalnu stručnost, a koje bi činilo 12 članova, od kojih će šest predložiti Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i šest opozicija.

Ono će imati zadatak da prati medije, izradi pravilnik za javni servis i informiše javnost o pitanjima od značaja u izbornoj kampanji.

Dogovorene su i izmene u RIK, dodavanjem šest članova i šest zamenika članova iz redova opozicije.

Paralelno sa dijalogom koji su vlast i opozicija vodili uz strane posrednike, odvijao se i dijalog bez posrednika, u kojem su Dveri takođe učestvovale.

Taj dijalog zasad nije finiširan nikakvim sporazumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari