Međustranački dijalog: Vlast prihvatila formiranje tela za praćenje medija 1foto: FoNet/Aleksandar Barda

Vlast u Srbiji u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima prihvatila je formiranje tela koje će nadzirati medije, kao i izmene sastava Republičke izborne komisije, tako da u nju budu uključeni i predstavnici opozicije, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je vladajuća većina prihvatila gotovo sve što su tražili posrednici iz Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu.

On je rekao da su „mnogo toga prihvatili što do sada nikada nije bio slučaj u političkoj istoriji Srbije“.

Dačić je rekao da su se saglasili sa tim da se formira Privremeno nadzorno telo koje bi trebalo da obezbedi politički pluralizam i profesionalnu stručnost, to telo bi se sastojalo od 12 članova, šest bi predložio REM, a preostalih šest članova predložila bi celokupna opozicija.

„Saglasili smo se s tim da se obrazuje privremeno nadzorno telo koje će obezbediti politički pluralizam i profesionalnu stručnost“, rekao je Dačić medijima nakon sesije u dijalogu uz učešće evroparlamentaraca.

Rekao je da bi se to telo sastojalo od 12 članova, od kojih će šest predložiti Regulatorno telo za elektronske medije, a šest opozicija.

To nadzorno telo bi imalo ulogu da prati medije, izradi pravilnik za javni servis i informiše javnost o pitanjoima od značaja u izbornoj kampanji, rekao je Dačić.

REM bi morao da donese i uputstvo koje bi bilo obavezujuće za javni servis, dodao je.

„Mislim da su neke političke partije imale određeni strah da ih ne bi Đilasova politička platforma optuživala da možda time pomažu vlasti. Bez obzira ko je prihvatio, a ko nije, vlast u Srbiji će realizovati sve ono što je prihvaćeno kao obaveza i dogovor. Radićemo na implementaciji sporazuma“, rekao je Dačić.

Predstavnici vlasti su se saglasi i sa tim da se desi privremena izmena sastava RIK, dodavanjem šest članova i šest zamenika članova iz redova opozicije, kazao je predsednik parlamenta.

“Da budem iskren, mislim da su neke političke partije imale određeni strah da ih ne bi pre svega Đilasova politička platofrma optuživala da pomažu vlasti“, dodao je on.

Istakao je da će vlasti u Srbij realizovati sve što je usaglašeno bez obzira na to ko iz opozicije se složio a ko ne.

Evroparlamentarci koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije o uslovima za izbore u proleće 2021. godine, u završnom dokumentu predlažu šesnaest mera.

Bilčik: Dokument o izbornim uslovima jeste korak napred, bojkot nije rešenje

Jedan od predstavnika Evropskog parlamenta koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu opozicije i vlasti u Srbiji, Vladimir Bilčik izjavio je da dokument o izbornim uslovima koji je razmatran tokom poslednja dva dana jeste korak napred i da se nada da će učesnici biti angažovani u sprovođenju mera iz tog dokumenta, iako razume da njime nije svako zadovoljan u potpunosti. Kaže i da je zadovoljan što je vladajuća većina spremna na sprovođenje mera.

On je novinarima rekao da su sastanci koji su održani juče i danas u ovkiru međustranačkog dijala, deo procesa koji je počeo pre više meseci i „koji nas je sve pokrenuo i odveo do toga da se napravi neki pomak“, rekao je Bilčik.

Naglasio je da je dijalog važan deo evropskog puta i perspektive Srbije i da se nada da u tom duhu može da bdue nastavljena saradnja sa partnerima iz Srbije.

„Mi smo izradili dokument na osnovu povratnih informacija koje smo odobili od učesnika u međustranačkom dijalogu. U tom dokumentu mi smo identifikovali niz kontkretnih mera koje bi pomogle Srbiji da unapredi političke uslove za naredne izbore“, rekao je Bilčik i najavio da će taj dokument biti dostupan javnosti.

Ističe i da smatra da su predložene mere izvodljive i da bi mogle da pomognu da se stvori „jedna klima poverenja“, te da se politika promeni u korist građana, u skladu sa standardima EU.

„Dokumet će vam biti na raspolaganju, njega su predložili kofasilitatori, a želeli bismo da pozovemo sve koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu da aktivno rade na sprovođenju sadržaja ovog dokumenta. Smatramo da je ovo jako važan iskorak i da bi dobro bilo da svako radi na tome“, kaže.

On je najavio da će EP nastavitio da pratimo sprovođenje mera ovog procesa i da su evroposlanici spremni da se zbog toga vrate u Srbiju.

„Razumemo da nije svako zadovoljan u potpunosti i da imaju određena pitanja, ali smatramo da ovo jeste korak napred i nadamo se da će učesnici biti angažovani u sprovođenju mera“, dodao je.

Kaže i da u EP smatraju da bojkot institucija i izbora nije način da se ostavri napredak kada je reč o evropskom putu Srbij. „Nadam se da će svi imati to na umu u predstojećim nedeljama“, dodao je.

„Verujemo da je to odlučujuće u smislu demokratije u ovoj zemlji, ali i odluka koje će uslediti o Srbiji na nejnim evropskom putu“, istakao je Bilčik.

Vukadinović: Završni dokument od 16 tačaka neprihvatljiv

Bivši poslanik i učesnik u međustranačkom dijalogu Đorđe Vukadinovic izjavio je danas da je za njega kao i za ostale članove udružene opozicije okupljene oko Narodne straNke i pokreta Slobodna Srbija neprihvatljiv završni dokument od 16 tačaka kojim su predviđene mere za unapređenje izbornog procesa.

„Svi predlozi iz dokumenta u suštini počivaju na principu koze koja čuva kupus“, rekao je Vukadinović novinarima u Palati Srbija, gde je u toku završni sastanak učesnika međustranačkog dijaloga i posrednika iz Evropskog aprlamenta.

On je naveo i da ništa od predloga i amandmana opozicije nije usvojeno.

U dokumentu ima puno nacelne frazeologije, a da „od konkretnih stvari imamo samo jednu i po stvar“, a to je osnivanje privremenog nadzornog tela.

„Ono je za nas formirano na neadekvatan način, jer glavnu reč pri njgovom formiranju ima REM, a opozicija nema poverenje u institucije ako što je REM“, rekao je Vukadinović.

On je naveo da je predloženo da od 12 članova privremenog nadzornog tela, šest predlaže REM, a šest predsednik Skupštine Srbije u konsuktacijama s posrednicima.

Vukadinović je ocenio da u startu nije obezbeđena ni minimalna ravnopravnost opozicije.

Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana i Demokratska stranka odlučili su da neće učestvovati u nastavku razgovora, a kako su preneli novinarima – vlast je odbila sve predloge koji se tiču izbora i zastupljenosti opozicije u medijima.

Dragan Đilas rekao je da je dokument koji su ponudili evroparlamentarci ocenjen kao neprihvatljiv, jer ne nudi konkretna rešanja ni mehanizme.

Ova sesija razgovora počela je još jutros u osam sati, a prvi su razgovarali predstavnici opozciije sa evroparlamentarcima. Potom je održan i sastanak predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića sa predstavnicima EP.

Očekuje se da učesnici današnje sesije daju izjave novinarima oko 12.00 sati.

Na današnji sastanak u Palati Srbija, kako javlja reporter N1 među prvima su stigli predstavnici SNS-a Marjan Rističević i Vladimir Orlić, a iz opozicije lider Dveri Boško Obradović i predsednik Pokreta Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari