Obradović: Predstavnici Dveri neće potpisati sporazum o unapređenju izbornih uslova ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je posle 15 sastanaka Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca ostvaren izvestan pomak u poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, ali je naveo da predstavnici tog pokreta neće potpisati sporazum o unapređenju izbornih uslova ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

Obradović je rekao da se njihovi zahtevi odnose na poboljšanje u sferi medija i Nadzorni odbor koji bi trebalo da kontroliše kompletan izborni proces.

„Moram da demantujem predsedavajućeg Radne grupe gospodina Ivicu Dačića. Srpski pokret Dveri nije rekao da će potpisti dokument dok ne vidimo njegovu završnu verziju i dok se o tome ne izjasni Predsedništvo pokreta Dveri koje je jedino ovlašćeno da o tome odlučuje“, rekao je Obradović novinarima posle sastanka Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca u Domu Narodne skupštine.

On je rekao da je delegacija pokreta Dveri imala najviše predloga i amandmana na dosadašnje verzije sporazuma i da je od 35 predloga i amandmana u novom sporazumu prihvaćena polovina.

Da li će to biti dovoljno da pokret Dveri potpiše sporazum odlučiće Predsedništvo pokreta, rekao je Obradović i dodao da je vlast prihvatila određene stvari, ali nije bila spremna da prihvati neke stvari.

„Vlast je podvukla svoje crvene linije šta je za njih neprihvatljivo, mi opozijija, a pre svega srpski pokret Dveri smo podvukli svoje crvene linije i šta je ono bez čega nećemo potpisati sporazum“, rekao je Obradović.

On je kazao da Dveri neće potpisati sporazum ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi u vezi sa poboljšanjem u sferi medija i Nadzornim odborom koji će kontrolisati kompletan izborni proces.

Obradović je naveo da Dveri traže konkretne medija planove od sedam velikih medija koji su bili na sastanku Radne grupe i kako će oni tretirati opoziciju u narednih pet i po meseci do izbora, kao i Nadzorni odbor koji će kontrolisati primenu sporazuma i predizborni i izborni proces u kome opozicija mora da ima svoje predstavnike i da ukoliko ti zahtevi ne budu ispunjeni neće potpisati sporazum.

„To su za nas bile dve važne crvene linije.Danas smo napravili određeni pomak u pravcu naših zahteva, ali moramo da vidimo kako će to biti formulisano u završnom tekstu sporazuma između vlasti i opozicije u narednim danima, pa ćemo tek prema tome doneti odluku“, rekao je Obradović.

On je rekao da će Dveri, ukoliko prihvate sporazum, dati svoje predstavnike u sva radna tela za njegovu primenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari