Obradović: Vučić se može smeniti po crnogorskom modelu 1foto FoNet Milica Vučković

„Opozicija u Srbiji, bez obzira na naše ideološke razlike i blokove u kojima ćemo izaći na izbore, treba da ima komunikaciju i saradnju u vezi sa parlamentarnim radom, izbornim uslovima i odbranom izbornih rezultata“, kaže za Danas Boško Obradović, lider i poslanik Dveri.
.

„O tome smo uvek spremni da razgovaramo, ali interno i mimo javnosti, jer imamo negativno iskustvo da se svaki sastanak u opoziciji želi pretvoriti u medijske poene za prozapadnu opoziciju, koja nikako da shvati da nije jedina opozicija u Srbiji“, dodaje Obradović.

Što se tiče predizborne saradnje, kako kaže, Dveri se zalažu za ukrupnjavanje i ujedinjavanje svih evroskeptičnih i suverenističkih opozicionih političkih stranaka, patriotskih udruženja i intelektualaca u jedan predizborni savez.

Veruje da ako svi zajednički stanu na jednu izbornu listu ujedinjenih patriota mogu da osvoje više od 20 odsto glasova i postanu druga najjača politička snaga u Srbiji.

„Opozicija u Srbiji treba da se ugleda na organizovani nastup opozicije u Crnoj Gori protiv nedemokratskog i kriminalizovanog režima Mila Đukanovića od pre nekoliko godina, koji je urodio njegovim padom sa vlasti. Oni su formiralo samo tri opozicione izborne kolone u koje su ušli svi tadašnji opozicioni politički akteri, i parlamentarni i vanparlamentarni. Zato nije bilo ostajanja ispod cenzusa i bacanja opozicionih glasova, koji bi potom po Dontovom sistemu većinski pripali vladajućem režimu, koji bi na taj način osvojio više mandata nego što je dobio glasova na izborima. Drugo, sve tri kolone su bile jasno ideološki profilisane i svaki birač je imao da bira onu kolonu u opoziciji koja mu je ideološki najbliža“, objašnjava Obradović.

Dodaje da su na taj način izbegli da deo ljudi bojkotuje izbore zbog eventualne jedne predizborne opozicione kolone u koju bi svi bili spakovani, što deo birača ne bi prihvatio.

I treće, postojao je dogovor o međusobnom nenapadanju i zajedničkoj odbrani izbornih rezultata, što je sprečilo bilo koji vid izborne krađe. To je model i put kojim treba da krene i opozicija u Srbiji.

Na pitanje zašto onda Dveri nisu imune kada je napadanje drugih opozicionih stranaka u pitanju on kaže da je trenutni problem u Srbiji što prozapadna opozicija vidi aktuelne proteste kao svoju predizbornu kampanju i odbija bilo kakvu saradnju sa državotvornim blokom patriotske opozicije, oslanjajući se na američkog ambasadora Hila.

„Oni ne shvataju da je Hilov izbor Vučić, a da su oni samo rezerva koja služi za pritisak na vlast, ali ne i za smenu vlasti jer se od Vučića očekuje da završi započete poslove u interesu SAD i NATO“ , kaže lider Dveri .

Na konstataciju da je prozapadna opozicija i počela proteste, on odgovara da je legitimna ideja kolega iz prozapadne opozicije da prisvoje proteste i preko toga podižu svoj izborni rejting, ali to ne vodi ka smeni aktuelne vlasti.

„Hil ne želi Vučićev pad, već ostanak na vlasti. Vučić ne može pasti bez učešća patriotske opozicije koja jedina može da pridobije i glasove donedavnih birača vlasti. Bez tih glasača koji više nisu za Vučića, ali neće ni povratak na bivši režim, nije moguće smeniti sadašnju vlast. To prozapadna opozicija u Srbiji ne razume, misleći i želeći povratak na staro, a bez dovoljne podrške da sama bilo šta promeni. A povratka na bivši režim neće biti i što pre to prihvate kolege iz prozapadne opozicije pre ćemo doći do promene ne samo vlasti već i kompletnog nedemokratskog i korumpiranog sistema koji ovde traje više od 30 godina“ , objašnjava sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari