Obratićemo se ODHIR-u zbog opstrukcije u parlamentu, poručuje poslanica Dveri 1Foto: Dveri

Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, navela je da će obavestiti Kancelariju OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) o opstruisanju rada parlamenta i uskraćivanju prava opoziciji.

Prema njenim rečima glavni krivac za opstrukciju je upravo prvi čovek parlamenta – Vladimir Orlić.

Ona je podsetila da su sve sednice parlamenta od početka ovog saziva bile po hitnom postupku, kako bi se opoziciji uskratila mogućnost za podnošenje amandmana.

“Još jedan metod kojim se osujećuje javni interes jeste da se tačke dnevnog reda spajaju u jednu kako bi se poslaničkim grupama smanjilo vreme za raspravu”, navela je Milenković Kerković, dodajući da vlast spajanjem tačaka na tekućoj sednici želi od javnosti da sakrije Zakon o državnim službenicima.

„Ovim izmenama vlast ponovo od 2020 i na dalje, sve do 2025. suspenduje primenu instituta javnog konkursa za prijem u radni odnos. To znači da se tržište rada u javnom sektoru drži partijski zarobljeno i dalje, što je pored zarobljenih medija, osnovna poluga vlasti. Kao i za Zakon čije se izmene predlažu, tako je i u Zakonu o zaposlenima u javnim službama suspendovana primena javnog konkursa za zapošljavanje, već se primenjuje Uredba Vlade od 2020. god po kojoj se za svako novo zapošljavanje u javnom sektoru – koje plaća država, saglasnost daje skupštinska Komisija. Ona, naravno, to pravo daje uz uslov članstva u vladajućoj partiji“, napominje sagovornica Danasa.

Ona dodaje da se na ovaj način želi i produženje partijskog zarobljavanja i ucenjivanja novozaposlenih u pravosuđu i drugim službama.

Prema rečima poslanice Dveri SNS očito planira da vlada večito i da dalje uništava substancu države i naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari