Vlast zakazala Skupštinu u roku od jednog dana: Koje se sporne odluke drže daleko od javnosti i rasprave 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije zatečeni su zakazivanjem sednice parlamenta sa 21 tačkom dnevnog reda danas za sutra, obzirom da nije bilo nagoveštaja o održavanju te sednice, a još manje o temama o kojima će se raspravljati.

Smatraju da je to još jedan način Vladimira Olića, predsednika parlamenta, da obesmisli ulogu opozicije u skupštini i da joj uskrati prava koja joj garantuje Poslovnik, ali i da se“progura niz zakonskih rešenja koja su na štetu Srbije“.

Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri, smatra da Orlić ovakvim hitnim zakazivanjem sednica parlamenta nastoji da onemogući opoziciju da podnese amandmane na predložene zakone, a da je cilj spajanja svih brojnih predloženih pravnih akata u jednu tačku zapravo skraćenje vremena za raspravu unutar poslaničkih grupa.

„Na sutrašnjoj sednici deset predloga zakona i međunarodnih sporazuma biće objedinjeno u jednu tačku. Izmenama zakona i produženju rokova za naplatu takse za javne medijske servise RTS i RTV previđa se dodatno budžetsko finansiranje ovih medija sa 900 miliona dinara, do kraja 2023, kao i dodatno finansiranje RTV nepoznatim iznosom para, jer takse koje građani prisilno plaćaju, nisu dovoljne. Na Odboru za kulturu i informisanje Dveri su glasale protiv ovih izmena“, objašnjava Kerković.

Prema njenim rečima pored potvrda međunarodnih ugovora i zakona o uzajamnoj pravnoj pomoći i izručenju osuđenih lica sa UAR i Brazilom, ono što se od javnosti želi sakriti ovim načinom rada i sazivanja, jesu i predložene izmene Zakona o državnim službenicima.

„Ovim izmenama vlast ponovo od 2020 i na dalje, sve do 2025. suspenduje primenu instituta javnog konkursa za prijem u radni odnos. To znači da se tržište rada u javnom sektoru drži partijski zarobljeno i dalje, što je pored zarobljenih medija, osnovna poluga vlasti. Kao i za Zakon čije se izmene predlažu, tako je i u Zakonu o zaposlenima u javnim službama suspendovana primena javnog konkursa za zapošljavanje, već se primenjuje Uredba Vlade od 2020. god po kojoj se za svako novo zapošljavanje u javnom sektoru – koje plaća država, saglasnost daje skupštinska Komisija. Ona, naravno, to pravo daje uz uslov članstva u vladajućoj partiji“, napominje sagovornica Danasa i dodaje da se na ovaj način želi i produženje partijskog zarobljavanja i ucenjivanja novozaposlenih u pravosuđu i drugim službama.

Prema rečima Tamare Milenković Kerković SNS očito planira da vlada večito i da dalje uništava substancu države i naroda.

Kerkovićeva, ipak, napominje da će poslanici Dveri, uprkos svim opstrukcijama, rijalitizaciji Skupštine i uvredama, nastojati da na sutrašnjoj sednici iznesu sve svoje primedbe na predložene zakone.

I Danijela Nestorović, poslanica Moramo – Zajedno, primećuje da vlast na mala vrata želi da progura Zakon o državnim službenicima.

A Dragana Rakić, poslanica Demokratske stranke, smatra da Orlić ponovo demonstrira svoju bahatu osionost i politički kukavičluk.

„Najprizemnijim marifetlucima kao što je zakazivanje sednice samo 24 časa unapred, pokušava da spreči opoziciju da na dnevni red stavi svoje predloge o kojima bi želela da raspravlja u Skupštini, a to je formiranje anketnih odbora ili predlaganje novih zakona. Od kada Narodnom skupštinom predsedavaju jurišnici iz redova Srpske napredne stranke, ova institucija je umesto hrama demokratije postala stranačka batina za disciplinovanje političkih neistomišljenika i gušenje slobode govora“, ističe Rakićeva i dodaje da je SNS svestan da sve više gubi podršku u svom biračkom telu.

Stefan Jovanović, poslanik Narodne stranke, ubeđen je da će po istom principu, uskoro „navrat- nanos biti zakazana i sednica na čijen dnevnom redu će se naći i usvajanje skandaloznog zakona o policiji, kojim se pravi partijska policija u policijskoj državi, i kojim se uvodi biometrijski nadzor i praćenje građana.

Njegova stranačka koleginica Slavica Radovanović kaže da poslanici imaju svoje dnevne aktivnosti i da zbog njih često nisu u stanju da u kratkom roku napišu i predaju amandmane na predložena zakonska rešenja.

Objašnjava da je ona sa još nekoliko poslanika u Novom Sadu gde učestvuje na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o policiji, ali i da je u Beogradu ne bi stigla da iščita za jedno popodne zakone i predloži amandmane.

„Zakon o policiji je politički obojen, ministar je i sudija i kadija… A građani koji nisu politički istomišljenici su nadrljali. Ukratko vraćamo se u doba UDB-e…Najstrašnije je što je devastirana uloga direktora policije, koji treba da bude rukovodilac i glavna osoba za operativni deo policije“, kaže Radovanovićeva.

Dodaje da obzirom da je zaokupljena zakonom o policiji, nije stigla čak ni dnevni red nove sednice da pogleda, a kamoli da vidi šta se krije iza brojnih predloženih rešenja za sutrašnju sednicu.

I Nikola Dragićević, poslanik Zavetnika, smatra da je Orlić zakazivanjem plenarne sednice u minut do 12 ponovo suštinski onemogućio opoziciju da učestvuje u raspravi.

„Jasno je da vladajućoj većini nije cilj da Skupština radi odgovorno, konstruktivno i u korist građana Srbije, kao i da se o mnogim važnim pitanjima otvori argumentovana rasprava“, zaključuje Dragićević.

Vladimir Orlić, predsednik Skupštine Srbije, danas za sutra zakazao je novu plenarnu sednicu sa obimnim dnevnim redom.

Poslanici će raspravljati o 21 predlogu, a na dnevnom redu su, između ostalog, predlozi izmena zakona o javnim medijskim servisima, o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, ali i zakon o javnim službenicima.

Na dnevnom redu je i nekoliko ugovora sa Ujedinjenim Arpaskim Emiratima, potvrđivanje ugovora o izručenju, transferu osuđenih lica, pravnoj i sudskoj saradnji u građanskim i trgovinskim stvarima i o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima između Srbije i UAE.

Pred poslanicima će biti i odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan Agencije za energetiku, Regulatornog tela za elektronske medije i Komisije za hartije od vrednosti za 2023. godinu.

Poslanici treba da donesu odluku i o izboru sudija, kao i o članovima skupštinskih odbora i delegacija, a raspravljaće i o izmenama Odluke o sastavu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koje je podneo predsednik parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari