Od čega zavisi hoće li Jadranka Joksimović ostati ministarka za evropske integracije? 1foto FoNet Milica Vučković

Ukoliko Aleksandar Vučić, lider SNS, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije, i koji će odlučivati o sastavu naredne vlade, bude procenio da je za Srbiju resor evropskih integracija i dalje važan, na mestu ministra će ostati Jadranka Joksimović ili će umesto nje doći osoba iz vladajuće stranke koja u svakom trenutku ima direktnu vezu sa stranačkim vrhom, nezvanično procenjuju izvori Danasa bliski naprednjacima i koji se godinama bave procesom približavanja Srbije Evropskoj uniji.

Kako nam je rečeno, svaki put kada se formira vlada ista imena potencijalnih ministara se pominju u nezvaničnim razgovorima, a odluku o tome donosi Vučić koji i dalje ćuti.

Pa su već par godina unazad osim Joksimović, u igri, Aleksandar Simurdić, direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, koji prema našim saznanjima već godinama zaista ima ambicije da postane ministar, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku sa velikim iskustvom u integracijama, Tanja Miščević, nekadašnja direktorka Kancelarije za evropske integracije i šefica Pregovaračkog tima iz kog se povukla pre tri godine, Gordana Čomić, sadašnja ministarke za ljudska prava i društveni dijalog, ali i Milan Antonijević, pravnik, nekada direktor Fonda za otvoreno društvo i Jukoma.

Ipak, svaki put je Joksimović ostajala na svojoj poziciji na kojoj je od 2014. i na kojoj je stekla veliko iskustvo.

Sada, kako se nezvanično može čuti na političkoj sceni, Joksimović je zainteresovana da promeni resor i pređe u eventualno novoformirani održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

Ali, kako kažu naši sagovonici, ona će, kao vojnik partije, biti spremna da prihvati Vučićevu odluku o budućoj poziciji.

Naši sagovornici kažu da ukoliko nastavak procesa integracija bude zaista važan novoj vladi, ministar koji će se time baviti ne bi smeo da bude nestranačka ličnost, bez političkih leđa i direktnog kontakta sa donosiocima političkih odluka, bez autoriteta nad drugim ministrima i neko, možda i najvažnije, ko nema nikakvog iskustva u vođenju velikog sistema poput ministarstva i koji bi se u tome na toj poziciji vežbao.

Sve to, kako dodaju naši izvori, bez ozbira na činjenicu da integracije u trenutnoj situaciji zavise vrlo malo od Srbije, osim u delu usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, odnosno uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Takođe, sagovornici Danasa ukazuju na to da iskustvo govori da su novi i neiskusni ljudi u vladi uglavnom potrošna roba, koja se sklanja posle svakih izbora, pa ukoliko se Vučić bude odlučio da poziciju ministra za evropske integracije dodeli nekoj, široj javnosti, nepoznatoj ličnosti, to može da znači da su novi izbori blizu.

Kako je Danas već pisao, velika verovatnoća je da se u novoj vladi Ministarstvo za evropske integracije neće vraćati na nivo Kancelarije, jer bi to bila vrlo loša poruka Srbije o važnosti tog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari