Od Vučića zavisi hoće li se Amerika mešati u izbore ili ne 1Foto: Kabinet potpredsednika Vlade Crne Gore gov.me

Sjedinjene Američke Države sada nemaju interes da se mešaju u izborni proces u Srbiji, odnosno ispravljaju njegove manjkavosti, kažu sagovornici Danasa. 

Pitanje američkog uticaja na izbore u Srbiji otvorilo se nakon što je objavljano da je kongresmen Džim Kosta postavio pitanje specijalnom izaslaniku američkog predsednika za Zapadni balkan Gabrijelu Eskobaru o stanju medija u Srbiji i izborima.

„Postoje izveštaji o pogoršanju situacije, kad su u pitanju slobodni izbori u nekim delovima Balkana, uključujući i Srbiju. Dok čekamo parlamentarne i predsedničke izbore sledećeg proleća, zanima nas u kojoj meri je administracija SAD angažovana u ostvarivanju uslova za slobode i fer izbore? Kako možemo, u saradnji sa našim partnerima iz EU, da obezbedimo sigurnost izbora u regionu?“, upitao je on Eskobara.

Poslanik SNS i šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO saveza Draga Šormaz za Danas kaže da ne vidi da su Amerikanci zainteresovani za tako nešto i ne zna zašto bi bli.

– Hoćete da kažete da Evropski parlament nije bio sposoban da obezbedi uslove. Oni su rekli šta nije u redu a deo opozicije je time nezadovoljan, jer su mislili da će EP da im donese pobedu i da će da zabrani da se Vučić kandiduje. Nema od toga ništa i to nikoga ne interesuje – tvrdi on.

Kako dodaje, kao neko ko je bio u Izbornom štabu Vojislava Koštunice 24. septembra 2000. uslovi sada su daleko bolji nego tada pa je opozicija pobedila.

– Čizme na noge pa u narod i probajte da dobijete podršku. A EP, Stejt diperment i američki Kongres sigurno za vas neće pobediti na izborima. Zašto bi se mešali kad znaju da postoje uslovi. Oni su pre više od godinu dana rekli da sve stranke treba da izađu na izbore. Oni ih nisu poslušali – ukazuje Šormaz.

Prema njegovim rečima, to što je Eskobar kurtuazno primio delegaciju jedne partije na razgovor, ne znači da je s njima nešto razgovarao, a naročito ne na tu temu koja je unutrašnja stvar Srbije koja je kandidat za člantsvo u EU.

Dušan Lj. Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative za naš list kaže da ne očekuje pritisak SAD vezan za izborne uslove, „jer je Vučić njihov važan partner na Balkanu i obezbeđuje im stabilnost i prohodnost ekonomskih interesa koje su njima daleko važnije od demokratije“.

– Dakle, onog trenutka kada Amerikanci počnu da pritiskaju Vučića oko demokratije i vladavine prava, to će biti vezano za gubitak njegove pozicije čoveka koji isporučuje sve što SAD traži od njega – navodi Milenković.

I Dragan Popović, iz Centra za praktičnu politiku, misli da SAD nemaju potrebe da se mešaju, „posebno ne sada kada je uz posredništvo EU napravljen nekakav dogovor, bez obzira što opozicija nije zadovoljna.

– Formalno, dogovor postoji, i bilo bi neobično da ga sad Amerika ruši i time ponižava EU – zaključuje Popović.

Međutim, izvori našeg lista bliski naprednjacima i upoznati sa radom stranih službi nezvanično kažu da bi Eskobra, mogao da se „umeša“ i u izbore, ukoliko bi Amerika u tome videla svoj interes i dala mu mandat za to.

Oni navode da to ne moraju da budu baš ovi predstojeći izbori, ali bi i mogli da budu ukoliko vlast u Srbiji bude izigrala poverenje koje sada donekle ima oko projekta „Otvoreni Balkan“, ako ne bude ispunjavala obećanja i u najgorem slučaju počela da ispunjava obećanja koje ima prema Ruskoj Federaciji.

Sve kako nam je rečeno, zavisi od ponašanja predsednika SNS Aleksandra Vučića, koji obavlja i funkciju presednika države.

Ukoliko bude kooperativan sa SAD, pustiće ga da radi na izborima šta hoće, ako ne bude, dobiće udarac tamo gde boli, a izbori bole, navode naši izvori.

Oni ukazuju i na činjenicu da Vučiću uskoro sledi sastanak sa ruskim predsednikom koji bi mogao da bude ključan u daljim odnosima.

Kako nam kažu naši sagovonici, dovoljno mešanje u predstojeće izbore bi, na primer, moglo da bude i to da se utiče na odluku da izbori budu razdvojeni, tačnije da glasanje za parlament ne bude u isto vreme kao i glasanje za predsednika države i Beogradu.

Time bi se, kako nam je objašnjeno, strasti među opozicijom smirile, tačnije prestale bi svađe oko parlamentarne liste što bi dosta uticalo na izbornu atmosferu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari