Odalović: Deklaracija o nestalima uliva novu nadu porodicama, hitno sazvati sastanak Radne grupe 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Šef Komisije za nestale u Vladi Srbije Veljko Odalović veruje da je nakon usvajanja Deklaracije o nestalima u Briselu neophodno hitno sazvati sastanak Radne grupe za nestala lica, koja se poslednji put sastala 16. aprila 2021. godine, kako bi se dogovorili oko aktivnosti i dalje pretrage terena.

Odalović naglašava da Deklaracija o nestalima uliva novu nadu porodicama, jer je ovo pre svega humanitarno pitanje, a kako ističe, nama daje dodatnu obavezu u potrazi za posmrtnim ostacima osoba koje se još vode kao nestale.

Šef Komisije za nestale u Vladi Srbije navodi da se Radna grupa nije sastala duže od dve godine jer je Priština bila ta koja je trebalo da zakaže naredni sastanak, a u međuvremenu je insistirala na terminu „prisilno nestali“, koji nije ušao u konačni tekst Deklaracije.

„Zbog toga je i predsednik Vučić priložio izjavu uz Deklaraciju gde se objašnjava da termin ‘prinudno nestali’ nije striktno pravni termin, već da naglašava okolnosti pod kojima je neko lice nestalo, tako da nema pravnih posledica ni konsekvenci“, kaže Odalović, i nastavlja:

„Deklaracija je otkočila proces, a neka rešenja su takva da nemamo nikakav problem da odmah da krenemo da radimo. To je ono što se nadamo i najvažnije je da zajedno sa Prištinom krenemo u potragu za nestalima. Sada je bitno da se hitno sastane Radna grupa i da se dogovorimo oko aktivnosti, jer bi trebalo pre svega na terenu da radimo. Imamo dovoljno informacija da odmah počnemo sa pretragom određenih lokacija“, kaže Odalović.

Naš sagovornik i ističe da bi, pored devet lokacija koje Priština trenutno odbija da pretraži, a za koja se sumnja da se tamo nalaze posmrtni ostaci Srba, Beograd uskoro mogao da zatraži pretragu još 15 lokacija na Kosovu, gde bi isto mogli da se nađu tela kidnapovanih i ubijenih Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari