Odbor Skupštine Srbije: Predlozi zakona koje je podnela Vlada u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Srbije 1Foto: Bojan Cvejić

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo ocenio je danas da su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije i Predlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar, koje je podnela Vlada, u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Srbije.

Viši savetnik u Ministarstvu pravde Vladimir Vinš rekao je da su izmene i dopune Zakona o sprečavanju korupcije predložene radi potpunog usklađivanja sa preporukama grupe država Saveta Evrope protiv korupcije iz četvrtog kruga evaluacije, odnosno da bi se potpuno ispunila preporuka 12.

On je, na sednici Odbora, rekao da je u poslednjem izveštaju o ispunjenosti tih preporuka, koji je objavljen u novembru 2020. godine, ukazano da Zakon o sprečavanju korupcije treba da se izmeni kako bi se propisali jasni kriterijumi za izdavanje saglasnosti ili ograničenja javnih funkcionera da obavljaju druge poslove, aktivnosti ili delatnosti, da javni funkcioneri više nemaju potpuno diskreciono pravo da odlučuju da li će da prijavljuju ili ne svoju imovinu i prihode.

Vinš je rekao da je preporučeno da se povećaju maksimalne novčane kazne za prekršaje i da se krivično delo neprijavljivanja imovine i prihoda proširi na davanje lažnih informacija o prihodima javnih funkcionera.

Prema njegovim rečima, u predloženim izmenama i dopunama Zakona preciziraju se pojedine odredbe radi njihove pravilne primene.

“Predloženo je da vršilac funkcije direktora Agencije za sprečavanje korupcije bude zamenik direktora, a ako nije imenovan zamernik direktora onda nadležni odbor Skupštine Srbije imenjuje, među pomoćnicima direktora, vršioca funkcije direktora”, rekao je Vinš.

Poslanik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Uglješa Mrdić ocenio je da je Zakon o sprečavanju korupcije jedan od najvažnijih zakona i da je borba protiv korupcije jedna od najvažnijih borbi koju država vodi od 2012. godine.

On je istakao da bi Agencija za sprečavanje korupcije trebalo da bude jednaka prema svima i ne bi trebalo da bude dvostrukih aršina.

“Svedoci smo da pojedini funkcioneri vladajućih stranaka ako zakasne jedan ili dva dana sa prijavom imovine ili prihoda budu izloženi stubu srama, dobiju prekršajnu prijavu, budu na naslovnim stranicama, dok do dan danas nismo dobili nikakve podatke za neke ljude koji su sada u opoziciji, a do pre nekoliko godina su obavljali ozbiljne funkcije u državi, da li gradonačelnika Beograda i predsednika Košarkaškog saveza Srbije i neke druge koji su bili na funkcijama”, rekao je Mrdić.

Pomoćnica ministra kulture za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju Danijela Vanušić rekla je da je razlog za donošenje Zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar značaj koji ovaj manastir ima kao jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije.

Ona je rekla da je cilj da se obezbedi kontinuirana i na zakonu zasnovana podrška i pomoć Srbije u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa ovog manastira, koja se odnosi na obnovu i rekonstrukciju manastirskih objekata, kao i na celokupono kulturno nasleđe, uključujući pokretnu imovinu i nematerijalno kulturno nasleđe.

Poslanici će predložene zakone razmatrati na sednici Skupštine Srbije koja počinje sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.