Odgovor Cvejića na pismo Tepić: Savet REM može da se reformiše 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic (1) / Medija centar (2)

Odgovor člana saveta Regulatora elektronskih medija (REM) Slobodan Cvejić na jučerašnje pismo potpredsednice Stranke slobode i pravde (SSP) Marinike Tepić u nastavku prenosimo u celosti.

Poštovana gospođo Tepić,

Hvala Vam što ste inicirali diskusiju na temu rada REM. Uvažavajući Vaše pregnuće i ličnu hrabrost uloženu u izgradnju demokratije u Srbiji rado ću odgovoriti na Vaše otvoreno pismo. Sva pitanja vezana za rad REM su uvek važna i treba koristiti svaku priliku da se o njima vodi diskusija.

Obratili ste mi se ispred ’dobrog dela demokratske javnosti’ koja veruje da je neki pomak u Srbiji moguć. Tu se, rekao bih, nalazimo na istom talasu. Vi, kao narodna poslanica i potpredsednica važne političke stranke i ja, kao profesor univerziteta i član Saveta REM verujemo da svoje profesionalne i javne funkcije obavljamo odgovorno, podređujući svoj lični ili drugi partikularni interes interesu svih građana Srbije. S druge strane, iako nam je ovaj princip zajednički, Vi i ja se opredeljujemo za različita sredstva borbe. Bojkot koji aktivno zagovarate je možda delotvorna strategija u delegitimisanju izbornog sistema, ali ja u tu strategiju ne verujem kada su u pitanju institucije. Sami ste konstatovali koliko sam investirao ulazeći u REM. Nisam spreman tako lako da odustanem, kao što ni opozicioni poslanici iz poslednjeg saziva nisu napustili parlament par meseci posle izbora nego tek posle nekoliko godina borbe u parlamentu.

Osvrnuću se, naravno, samo na ona pitanja iz Vašeg pisma koja su u nadležnosti REM. Slažem se sa Vama da je situacija u medijima izuzetno loša i da takvo stanje u elektronskim medijima ima posebno loše posledice na ukupan razvoj Srbije. Na pitanje zašto nije urađeno više na unapređenju elektronskih medija u poslednja četiri meseca najjednostavnije bih Vam odgovorio sa: ’Zato što Savet REM to nije hteo’. Ovo je činjenično tačan odgovor jer su postojale brojne inicijative i prijave koje su tražile reakciju REM u pravcu popravljanja ove loše situacije, ali je većina odbačena od strane Saveta. Međutim, jasno mi je da Vi zapravo želite da javnost čuje od mene zašto je to tako i šta sam ja radio tim povodom.

Moja lična agenda pre ulaska u ovo telo, imala je 4 glavne teme: 1) povećanje transparentnosti i efikasnosti rada REM, 2) povećanje učešća kulturnog programa, 3) ograničavanje rijaliti programa i 4)  uređivanje načina predstavljanja političkih stranaka i funkcionera. Pre ulaska u Savet REM nisam imao potpunu predstavu koliki je obim posla koji REM obavlja i koliko su neki od tih poslova složeni, pre svega zbog zakonskih nedoslednosti. No, svejedno čvrsto ostajem pri 4 tačke svoje agende, jer su za njih vezani najvažniji problemi. Svim članovima Saveta i stručnih službi REM sam predočio svoj stav u vezi politike koju REM vodi u svojoj oblasti: postoje poslovi koje REM po zakonu mora da obavlja, postoje aktivnosti koje nisu njegova nadležnost ili u vezi njih postoje zakonske nejasnoće, a sve između toga je slobodan prostor u kojem REM može da definiše svoju politiku. A taj prostor nije mali. Ja sam definisanje te politike podsticao brojnim inicijativama, najčešće zajedno sa koleginicom Juditom Popović.

O našim do sada pokrenutim inicijativama i načinu našeg glasanja postoji jasna evidencija u zapisnicima sa sednica koji su objavljeni, ili će uskoro biti objavljeni, i ne želim da ovde trošim prostor na njihovo nabrajanje. Uostalom o većini smo koleginica Popović i ja govorili i javno. Ali, osvrnuću se na temu koju ste Vi istakli u prvi plan. Predstavljanje stranaka, političara i funkcionera je trajno slabo mesto u našim elektronskim medijima. Na žalost, ovde nas je dočekala već postavljena pozornica: malo pre poslednjih promena u Savetu, stari, nekompletan saziv je usvojio pravilnik o predstavljanju stranaka na javnim servisima (RTS i RTV), što je obavezujući dokument i izradio preporuku o predstavljanju stranaka i kandidata na medijima sa nacionalnom frekvencijom, što je neobavezujući dokument. Na taj način je stavljen van snage stari dokument koji je svim televizijama nalagao iste obaveze i Savet je sebi oduzeo sredstvo za upravljanje ovim problemom. Bilo je jasno da tu ne može da se uradi mnogo, jer u vremenu koje je ostalo do raspisivanja izbora ne bismo mogli da realizujemo javnu raspravu koja je neophodna da bi se usvojio pravilnik kao obavezujući dokument. Umesto toga, predložio sam Savetu da REM pozove političke stranke i sve televizije sa većom gledanošću da javno potpišu zajedničku deklaraciju kojom bi se i oni i javnost podsetili načela koja propisuju zakoni koji regulišu ravnopravnost predstavljanja političkih kandidata i objektivno izveštavanje. Ovaj predlog nije prihvaćen, nego je na sajt postavljeno obaveštenje da će REM tokom kampanje naročito voditi računa o poštovanju ovih načela. Zbog svega navedenog pitanjem ravnopravnog predstavljanja političkih stranaka i predstavnika bi se trebalo pozabaviti odmah nakon ovih izbora, jer za 2 godine slede novi. Ovo će biti prava prilika da se pokaže da li ovaj Savet ima reformski kapacitet koji svi očekujemo.

Zašto smo Judita Popović i ja ovoliko puta preglasavani? Pošto ne mogu da proniknem u motive svakog člana Saveta pojedinačno, za mene je u ovom smislu samo jedna stvar bitna, a to je da li većina članova Saveta, tj. da li Savet kao telo ima kapacitet da se uzdigne iznad ličnih i partikularnih interesa i zaštiti medijski prostor kao javno dobro koje pripada svim građanima Srbije. Ako nema, onda je glavni razlog nesposobnosti REM da se reformiše provincijalna i autoritarna politička kultura. I tu stvar neće promeniti brisanje REM, nego samo ljudi koji mogu da iznesu promenu.

Ja u ovom trenutku još uvek verujem da ovaj Savet ima kapacitet da iznutra izvrši reformu i trudiću se da doprinesem tom kapacitetu. Ako budem spoznao ’bolnu istinu’ da je to nemoguća misija, povući ću se iz Saveta REM. Nadam se da Vam je iz prethodnog jasno da to mora biti moja lična odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.