Održan deveti protest protiv nasilja u Čačku 1Arhiva Foto: FoNet/Nebojša Jovanović

Na devetom protestu protiv nasilja u Čačku, i, ponovo su zatražene ostavke rukovodstva Regularnog tela za elektronske medije (REM), Radio televezije Srbije, ministra policije Bratislava Gašića, direkora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina i ukidanje frekvencija televizijama Pink i Hepi.

Protest je održan sinoć, ispred spomenika Stepi Stepanoviću u centru grada, bez protestne šetnje.

Voditelj protesta, građanski aktivista i pesnik Jevđenije Julijan Dimitrijević iz Čačka izveo je performans pod nazivom „Galerija nasilja“ kojim je hteo da prikaže da aktuelna vlast nameće nasilje kao normalnu pojavu.

On je na žici, koju je razapeo između dve ulične svetiljke, okačio fotografije na kojima su prikazani različiti vidovi nasilja kome su izloženi građani.

Dimitrijević je na protestu pročitao pismo profesorke srpskog jezika i književnosti Marije Ćalović iz Čačka. Ona je u pismu ocenila da je školski sistem u Srbiji „poguban“, da je „loš za one đake, profesore i roditelje koji žele da budu konstruktivni i dobri, a dobar je za stvaranje poslušnika i podanika, te za podsticanje onoga što je suprotstavljeno i vaspitanju i obrazovanju“.

„Preobimni nastavni planovi i programi, zatrpani mnoštvom nepotrebnog gradiva, često neprimerenog uzrastu učenika su vid nasilja pre svega nad decom, a potom nad nastavnicima, učiteljima“, navela je Ćalović.

Kako je dodala profesorka srpskog jezika, nikad nije bio veći broj nastavnih predmeta, više informacija, definicija, sadržaja, a učenici nikad nisu bili nepismeniji.

Protest protiv nasilja u Čačku, kojem je prisustvalo oko 15 ljudi, organizovali su građanski aktivisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari