Oduzimanje prava glasa Srbima na Kosovu: Posledica Kurtijeve ili Vučićeve politike? 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Bojan Slavkovic)

Da li je za onemogućavanje održavanja predstojećih izbora na Kosovu i Metohiji – kriva kosovska vlast na čelu sa Aljbinom Kurtijem, odnosno dvojac Kurti – Osmani, ili isključivo sprega na liniji Vučić – Srpska lista, podeljena su mišljenja sagovornika Danasa.

Oduzimanje prava glasa Srbima na Kosovu: Posledica Kurtijeve ili Vučićeve politike? 2Marko Jakšić, koji je bio saradnik ubijenog Olivera Ivanovića, kaže za Danas da ne želi da umanji odgovornost Srpske liste, SNS i Aleksandra Vučića za položaj u kojem se srpska zajednica na Kosovu u poslednjih 10 godina nalazi zbog svih njegovih „sjajnih“ briselskih „uspeha“ i popuštanja, ali da je ovo situacija u kojoj apsolutno razume potrebu svojih sunarodnika da protestvuju i iskazuju svoju zabrinutost za budućnost na Kosovu.

„Aljbin Kurti je novi Milošević kome, iz meni nejasnih razloga, zapadne sile i dalje tolerišu poteze usmerene protiv Srba na Kosovu, ujedno protiv suživota, multi-etničnosti, uvažavanja naših razlika, i koji zbog tog mlakog kritičkog odnosa i dalje nastavlja sa ukidanjem demokratskih, civilizacijskih prava svojim stanovnicima proisteklih iz osnovnih evropskih tekovina. Poslednje u nizu je pravo da glasamo na srpskim izborima na šta imamo pravo po Ahtisariju i Ustavu kao dvojni državljani“, podseća Jakšić.

On napominje da lično sa Vučićem i njegovom Srpskom listom ima spor zato što kradu na izborima, kako on kaže, ali da mu nikada nisu ukinuli pravo da glasa.

„Kurti je otišao korak dalje. Nikada nije imao ništa protiv krađe izbora ali mi je uskratio još jedno od prava. Glasa. Poslednjih dana stvari se na Kosovu dešavaju ubrzano i idu u nekom pravcu koji nije previše dobar“, kaže Jakšić.

On dodaje i da deluje kao da je Srpska lista promenila proklamovani razlog za protest, opet zahvaljujući rigidnosti Kurtijevog režima, u smeru poštovanja Briselskog dogovora i ukidanja suspenzije predsednici Osnovnog suda u Mitrovici iz predizbornih razloga i u cilju pobede Vučića i SNS-a.

„Ali je i taj čin, kao posledica političkog pritiska izvršne vlasti na Kosovu na sudsku, protivno duhu Briseskog sporazuma i još jedan u nizu poteza koji ugrožavaju položaj Srba na Kosovu, njihova prava, budućnost, kao i mogućnost za suživot i međuetničku toleranciju. Nadam se da će međunarodna zajednica najzad zauzdati dvojac Kurti – Osmani, inače sledi period još većih tenzija i problema“,zakljucuje Jakšić.

Oduzimanje prava glasa Srbima na Kosovu: Posledica Kurtijeve ili Vučićeve politike? 3
Foto: Medija centar Beograd

Sa druge strane, drugi Marko Jakšić, nekadašnji član Demokratske stranke Srbije i jedan od vođa Srba sa severa Kosova, kaže za Danas da je sve ovo „već viđeno“, i podseća na predstavu u režiji Srpske liste i Vučića.

„Već viđeno. Protest u organizaciji Srpske liste, podseća na memorijalnu šetnju bez govora i poruka. Srpska lista u ovom trenutku deluje kao hoće da napusti separatističke institucije, a Vučić im, „kao“ ne dozvoljava. Bilo bi smešno da nije tužno“, kaže Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari