OEBS: Pristrasni mediji i zloupotreba resursa u kampanji 1Foto: Kabinet predsednika Srbije

Stručnjaci Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a predstavili su u petak završni izveštaj misije za procenu predsedničkih izbora u Srbiji i izneli preporuke za prevazilaženje nedostataka u izbornom toku.

U izveštaju OEBS-a navodi se da je kampanjom dominirao kandidat vladajuće koalicije, istovremeno i premijer, kojem je išlo u prilog nejasno razgraničenje između aktivnosti koje je sprovodio kao deo izborne kampanje i onih koje je obavljao kao premijer, prenosi “Insajder”.

Značajan deo izveštaja posvećen je medijskom okruženju u kome su održani izbori. “Većina medija je o kampanji izveštavala pristrasno, pri čemu su sadržajem dominirale teme o aktivnostima vladajuće strukture, naročito premijera. Svi privatni televizijski kanali s nacionalnom pokrivenošću su u svojim informativnim emisijama favorizovali gospodina Vučića, naročito ‘Pink’“, navodi se u izveštaju OEBS-a.

Konstatovano je i da REM nije koristio svoja zakonska ovlašćenja za nadziranje političkog sadržaja koji se prikazuje u elektronskim medijima, niti je delovao da spreči neizbalansirano izveštavanje koje su zabeležile organizacije civilnog društva.

U Izveštaju se navodi i da su mnogi akteri iskazali zabrinutost da su birački spiskovi i dalje netačni.

“Naročito rasprostranjeni, i potvrđeni od strane nekih sagovornika bili su navodi o vršenju pritiska na zaposlene u državnim institucijama i institucijama povezanima s državom da pruže podršku gospodinu Vučiću, ali i obezbede dodatnu podršku na način da to prenesu svima ostalima, i podređenima i članovima porodice i prijateljima“, napominje se u izveštaju.

Kako bi se učesnicima izbora obezbedile jednake mogućnosti, kao jedna od preporuka navodi se da je potrebno strogo podeliti aktivnosti koje su državničke i one koje su stranačke i pridržavati se te podele.

Druge preporuke odnose se na povećanje kapaciteta osoblja izborne administracije i razmatranja postojećih mehanizama kako bi se obezbedio efikasni pravni okvir u slučaju kršenja izbornih prava.

“Cenimo spremnost vlasti da razgovaraju o preporukama ODIHR-a (OEBS) i radujemo se formalnim inicijativama koje će poboljšati okvir i vođenje izbora u Srbiji”, rekao je šef odseka za izbore OEBS-a Aleksander Šlik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari