Oglasila se Kosovska policija povodom grafita "UČK" na ambulanti u Suvom Dolu 1Kancelarija za KiM/Kossev

Na ambulanti u etnički mešovitom selu Suvi Do nadomak severnog dela Kosovske Mitrovice ispisan je grafit Oslobodilačke vojske Kosova (UČK), saopštila je juče Kancelarija za KiM.

Danas se oglasila Kosovska policija, takođe sa navodima o ispisivanju grafita i konstatacijom da je reč o sadržaju koji „izaziva razdor“. Na ovom objektu je ujedno bojom prekrižena tabla na kojoj je na srpskom jeziku ispisan naziv ustanove.

Da je na zidu Ambulante ispisano „UČK“ izvestila je još juče Kancelarija za KiM, navodeći da su „preteće poruke“ primetili zaposleni.

„Ova ambulanta je česta meta napada albanskih vandala, i prethodnih godina gađana je kamenicama, razbijeni su prozori i ispisisivani su antisrpski grafiti“, naveli su iz Kancelarije.

Naznačili su da je reč o „anticivilizacijskom ataku“, „provokaciji koja ne doprinosi deeskalaciji situacije na Severu KiM“, te da je „svima jasno“ ko je izaziva, odnosno inicira sukobe i napade na Srbe.

„Svaki incident dešava se naočigled Kurtijeve Kosovske policije koja je na severu da proganja Srbe i žmuri na etničke napade“, poručili su iz Kancelarije za KiM.

O ispisivanju grafita u Suvom Dolu danas se oglasila i Kosovska policija.

Naveli su da su nepoznate osobe ispisale grafite na zidovima Centra za porodičnu medicinu, ali i na tabli u Suvom Dolu na kojoj je ispisan naziv mesta.

Iako nisu saopštili šta je tačno ispisano, naveli su da su grafiti sa „sadržajem razdora“.

Upravo je slučaj klasifikovan kao izazivanje razdora i netrpeljivosti.

Osim grafita „UČK“, na ambulanti je ujedno belom i crnom bojom prekrižena tabla na kojoj je na srpskom jeziku ispisan naziv ustanove.

Ipak, moguće je razaznati da na tabli piše – „Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica, Dom Zdravlja, Ambulanta Suvi Do“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari