Oglasila se ruska ambasada u Beogradu: Zapanjeni smo neprimerenim izjavama Hila 1foto: Jutjub, TV1, Skrinšot

Ambasada Rusije saopštila je danas da je zapanjena neprimerenim izjavama ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila o rusko-srpskim odnosima.

Ovog puta zaista je nadmašio samog sebe, razuzdano zahtevajući, kao da ima takvo pravo, objašnjenja od vlasti zemlje domaćina u vezi sa potpisivanjem plana konsultacija“ između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za 2023. i 2024. godinu“, navela je ambasada.

Kako se navodi, „tužno je posmatrati koliko nisko američka diplomatija može da padne“ da bi sprovela zadatke nametanja suverenim državama stava Vašingtona o „jedinstvu u rusofobiji“, zamene međunarodnog prava „poretkom zasnovanim na pravilima, povoljnim samo za SAD“ i širenja – na osnovu nefer konkurencije – tržišta za američke energente.

Ne sumnjamo da mnogi u Srbiji, koja je 1999. godine postala žrtva američke i NATO agresije, ovakav pristup kategorički ne prihvataju, navela je ambasada Rusije.

Ističe se da će ambasada Rusije u Beogradu nastaviti sa naporima da „dosledno jača bilateralnu stratešku saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući dijalog između ministarstava spoljnih poslova o širokoj lepezi aktuelnih pitanja“.

Dodaje se da bi „posavetovali“ Hilu da se upozna sa Bečkom konvencijom i da ju je lako pratiti jer samo treba poštovati pravo drugih država na nezavisnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.