Ruska ambasada u BiH: Zalažemo se za dosledno poštovanje Dejtonskog sporazuma i ukidanje OHR-a 1

Ruska ambasada u BiH saopštila je da snažno podržava Dejtonski sporazum, čiji je jadan od garanata i kojim je pre 27 godina okončan rat u Bosni i Hetrcegovini.

Ambasada je istakla da podržava prenos „potpune vlasti na narode BiH“.

Dejtonski sporazum „ne samo da je doneo dugo očekivani mir, već je postavio čvrstu osnovu za normalno funkcionisanje BiH“, ocenjeno je u saopštenju.

Ambasada je navela da se Rusija, kao država-garant Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine, „dosledno zalaže za striktno poštovanje temeljnih načela ravnopravnosti sa širokim ustavnim ovlašćenjima tri konstitutivna naroda i dva entiteta od kojih je sastavljena Bosna i Hercegovina“.

„Uvereni smo da stalni pokušaji spoljnih igrača da u vlastite, sebične geopolitičke svrhe revidiraju ove nepokolebljive osnove moderne Bosne i Hercegovine, mogu imati nepovratne i opasne posledice“, ocenilai je Ambasada Rusije u BiH.

U saopštenju piše da se Rusija „čvrsto zalaže za hitan prenos potpune vlasti na narode Bosne i Hercegovine i ukidanje pogrdnog spoljnog protektorata u obliku Kancelarije visokog predstavnika (OHR)“.

„Verujemo da su gradjani Bosne i Hercegovine zaslužili šansu da samostalno odredjuju svoju sudbinu kroz dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju, kompromis i konsensusu“, piše na kraju saopštenja Ambasade Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.