Oglasio se Vulin nakon reagovanja Bošnjačkog nacionalnog veća 1Foto: FoNet/MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin saopštio je sinoć da ni na koji način ne može da utiče ko će od prijavljenih kandidata biti primljen u radni odnos i da nacionalna pripadnost nije, niti će biti uslov ili kriterijim za zapošljavanje.

On je, odgovarajući na kritike Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i najvećih bošnjačkih stranaka da među 300 primljenih kandidata za obuku za vatrogasno-spasilačke jedinice nema Bošnjaka, rekao da ministar nema ingerencije da donosi odluke o prijemu kandidata, a pogotovo ne da se one donose po nacionalnom ključu.

“Kriterijumi za prijem na obuku su vrlo jasni. Budući vatrogasci prvenstveno moraju biti zdravi i psihofizički sposobni da izdrže teške uslove posla vatrogasca-spasioca. Dakle, u odabiru kandidata koji će biti vatrogasci, koji će brinuti o životima i imovini naših sugrađana i spasavati ih, ključna je profesionalna, a ne nacionalna pripadnost”, poručio je Vulin.

On je dodao i da prilikom prijave na obuku kandidati nisu bili u obavezi da se izjasne o nacionalnosti jer je, kako je ocenio, suština konkursa da na obuku budu primljeni najbolji.

“Korišćenje policije za političke obračune, posebno u multietničkim sredinama, u najmanju je ruku neodgovorno”, naveo je Vulin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari