Ognjen Radonjić: Država postala "batina za narod" i ova vlast ne može biti promenjena na izborima, već na ulici 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Profesor Filizofskog fakuklteta Univerziteta u Beogradu Ognjen Radonjić izjavio je da u Srbiji nema promena kroz institucije, i da ova vlast ne može biti promenjena na izborima, već na ulici.

Poslanici Skupštine Srbije juče nisu izglasali smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, a Radonjić je u Novom danu TV N1 rekao da to nije iznenađenje i da smo „još jednom shvatili da ovde nema promena kroz institucije“.

„One (promene kroz institucije) ne mogu da se dese. Opet ću ponoviti, ova vlast se ne menja na izborima“, rekao je Radonjić i dodao kako je aktuelni režim moguće smeniti samo na ulici.

Ocenio je da Srbija ima autoritarnu vlast i da je država postala partijski plen, i više nije servis za građane nego „batina za narod“.

„Ovo je vojničko-mafijaška hijerarhijska struktura. Ne možete joj se suprostavti bez ozbiljne organizacije“, poručio je Radonjić i dodao kako protesti „Srbija protiv nasilja“ dosad nisu doneli konkretan politički proizvod, a to bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude zajednička politička platforma građana i stranka koje su formalni organizatori protesta.

„Ovo će da traje, trebalo je racionilanzovati energiju i preduzeti konkretne političke korake (…) Taj protest treba da ima jedan pokret u kom se nalaze građani i političke partije, da se politički artikuliše taj protest. Bojim se da se tu ništa ne dešava, važnije im da se samopromovišu“, kazao je.

Stoga je mišljenja da je tokom leta trebalo pauzirati protesta i razmisliti o konkretnoj političkoj akciji.

Radonjić je istakao i da u tom pokretu ne vidi stranke desnice, a da je razloge za to pokazalo i jučerašnje glasanje o smeni ministra Gašića.

„Je l’ ćete sada da pravite koaliciju sa desničarima koje ova tema nije intersovala, niti ih ingteresuje? Mi moramo da budemo svesni koji je naš prostor delovanja“, rekao je Radonjić.

Gost Novog dana zatražio je i od stranaka opozicije koje su tražile Gašićevu smenu, da javno objave kojih osam polsanika nisu glasali za smenu ministra policije i koji su razlozi zašto juče nisu bili na radnom mestu.

Upitan o tome što je, tokom skupštinske rasprave, ministar Aleksandar Martinović prozvao opozicione poslanike koji nemaju decu, Radonjić je rekao da se pokazalo da predstavnici vlasti nisu samo „bezočni, nego su i glupi i primitivni“.

„Posebno u uslovima kada su se desile dve velike tragedije gde su porodice ostale bez svoje dece. Šta vam to govori? Da onaj tvit sa tri glave, gde se sedam dana nakon tragedije ismevaju žrtvama, nije slučajnost, to je naša realnost“, istakao je.

Radonjić se osvrnuo i na hapšenje policijske službenice koja je javnosti otkrila da je kum Aleksandra Vučića, Nikola Petrović, svojim „meklarenom“, pod dejstvom kokaina i alkohola, izazvao saobraćajnu nesreću i upitao kako je unutrašnja kontrola u ovom slučaju bila tako efikasna, a odgovora na pitanje roditelja iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ ko je odgovoran za objavljivanje spiska njihove dece, još nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari