"Okreni novi list": Stranka Miroslava Parovića pokrenula platformu za prijavu izbornih nepravilnosti 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Narodni slobodarski pokret „Slobodari“ pozvao je danas građane da, u slučaju izbornih manipulacija, iskoriste svoje izborno pravo da podnose prigovore Republičkoj izbornoj komisiji u cilju pritiska na tu instituciju čime bi se smanjio manevarski prostor za takve manipulacije.

Ocenili su da ako ipak dođe do krađe na izborima prigovori birača mogli bi da dovedu do nemogućnosti da se proglase takvi, namešteni izborni rezultati.

„Set izbornih zakona predviđa mogućnost da svaki birač ima pravo da organu zaduženom za sprovođenje izbornog procesa uloži prigovor na sve oklonosti koje smatra da narušavaju ustavne, zakonske i demokratske norme. Nažalost, ali ova demokratska tekovina se vrlo retko koristi, a izbori se svode samo na pasivni izlazak na birališta na dan glasanja ili na potpunu nezainteresovanost i apstinenciju“, naveli su u saopštenju.

Dodaje se da „politička platforma ‘Okreni novi list‘ ima za cilj okupljanje dobrovoljaca spremnih da se aktivno uključe u izborni proces“.

„Postoji realna mogućnost da se Vučićev režim uzdrma i uvede u ozbiljnu političku krizu. Uspešnost akcije zavisi samo od broja dobrovoljaca koji su spremni da lično podnesu prigovor na izborni proces i zato mi pozivamo sve da nam se jave kako bi se oformio Dobrovoljački tim“, naveli su Slobodari u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari