Olenik o peticiji protiv sankcija Rusiji: To je politika koja je dovela do naše ekonomske propasti 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

„ Peticija koja se potpisuje protiv sankcija Rusiji predstavlja politiku koja je dovela do naše ekonomske propasti, do ratova, ratnih zločina i genocida. I opet je to jedino što se od nje može očekivati“, kaže za Danas Aleksandar Olenik,advokat i narodni poslanik.

On navodi da od prvog dana ruske agresije na Ukrajinu, tokom izborne kampanje, ali da i sada, insistira na uvođenju sankcija Rusiji.

„Prvo, to je gest koji nas vraća na pravu stranu istorije, na stranu humanosti, poštovanja međunarodnog prava i to je, najjednostavnije rečeno – civilizacijski gest. Pogotovo jer smo poslednjih 30 godina bili na strani agresora, ratnih zločinaca i odbačenih od strane civilizovanog sveta. Drugo, ekonomske posledice će biti daleko teže ako ostanemo vezani za agresorsku Rusiju nego ako svoju politiku uskladimo sa EU jer ćemo tada i mi, kao i EU, početi sa prelaskom na druge izvore energije, kaže Olenik.

Napominje da se to najbolje i najbolnije vidi na primeru Jadranskog naftovoda, jer ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji, EU u svakom trenutku može da ostavi naše refinerije bez sirove nafte.

„ Sada je konačno svima jasno da politika ’dve stolice’ ili ’četiri stuba’ praktično nije moguća, pa je jedna Švedska odustala od neutralnosti. Isto je i sa Danskom i Finskom, koje su sve daleko jače i moćnije od nas, u svakom pogledu“, zaključuje Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari