Olenik poručio vladajućoj većini da vlada određenim makretinškim trikom 1foto FoNet Zoran Mrđa

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić odredio je danas pauzu u radu parlamenta, a sednica će biti nastavljena u 16 časova, kada će poslanici postavljati pitanja Vladi Srbije.

Poslanici su tokom razmatranja amandmana podnetih na Predlog zakona o elektronskim komunikacijama govorili o evropskom putu Srbije, uvođenju sankcija Rusiji.

Samostalni poslanik Aleksandar Olenik rekao je da se u izveštaju Evropske komisije za 2022. godinu navodi da Vlada Srbije i dalje izjavljuje da je članstvo u Evropskoj uniji njen strateški cilj, ali da je potrebno da to prati i delovanjem.

Olenik je naveo da „to znači da Vlada samo govori da je na evropskom putu, ali da ništa ne radi po toj stvari“.

„Suštinski to znači da ste 2012. godine došli na vlast tako što ste zbunili ili izmanipulisali građane rekavši – više nismo radikali sada smo za Evropu. I tu priču, taj marketinški trik držite i dalje“, rekao je Olenik obraćajući se vladajućoj većini.

On je naveo da vlast i dalje govori mi smo za Evropu, ali radi sve što može da Srbija nikada ne uđe u Evropu.

Olenik je rekao da se u izveštaju Evropske komisije navodi i „da se Srbija nije uskladila ni sa jednom od restriktivnih mera EU, niti sa većinom deklaracija visokog predstavnika u ime EU protiv Rusije“ i da je održala bliske odnose sa tom zemljom.

Poslanik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da „Srbija 23 godine ide u EU, a nigde nismo odmakli“, kao i da nas EU ne želi.

On je rekao da više ne postoji proširenje u smislu evropskih integracija, ali se Srbija i dalje uslovljava na različite načine, „od toga da moramo da priznamo lažnu državu Kosovo, preko ovoga što zagovara gospodin Olenik, ali i gospodin Đilas i Grbović, i mnogi drugi da moramo da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji, do toga da u junu za Vidovdan moramo da organizujemo zajedničke vojne vežbe sa zemljama NATO pakta koje su nas bombardovale“.

Obradović je rekao da je interesantna koalicija koja postoji u ovom trenutku između Srpske napredne stranke (SNS) i Stranke slobode i pravde (SSP), „između nekadašnjih prijatelja koji su obnovili svoje prijateljstvo Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa“.

On je rekao da je očigledno da ta koalicija priprema teren i iznutra preko ministra Rada Baste koji se zalaže za uvođenje sankcija Rusiji, što forsira i predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović.

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve“ Milenko Jovanov rekao je da ne postoji nikakva koalicija između SNS i SSP.

„Nikakve koalicije između SNS i SSP, i bilo koje druge stranke osim onih koje su sa nama u predizbornoj ili postizbornoj koaliciji, nema“, rekao je Jovanov.

Jovanov je rekao da razume da onaj ko je stalno u nekoj koaliciji u svemu vidi koaliciju, „on je pola čovek pola koalicija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari