Oliver Ivanović: Pali u vodu planovi "ratne koalicije" 1Foto: EPA/VALDRIN_XHEMAJ

Sagovornici Danasa upućeni u situaciju na političkoj sceni Kosova konstatuju da je prošla opasnost da će biti ukinut Zakon o Specijalnom sudu, iako pojedini prištinski mediji, uključujući list Koha ditore tvrde suprotno.

Kosovski parlament je na odmoru do 14. januara, a prema navodima nekih portala inicijativa za održavanje vanredne sednice, sa zahtevom za obaranje tog zakona mogla bi da bude ponovo aktivirana do 20. januara.

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda, kaže za Danas da takozvana „ratna koalicija“ okupljena oko kosovskog premijera Ramuša Haradinaja „nema dovoljan broj poslanika da obori Zakon“.

– Pored nedovoljnog broja glasova u parlamentu, „ratna koalicija“ nema ni dovoljnu podršku javnosti za ukidanje Zakona. Naime, nije im prošla priča da će u slučaju da se na optuženičkoj klupi nađu neki od lidera bivše Oslobodilačke vojske Kosova biti „uzdrmani temelji Kosova“. Istovremeno, kosovski Albanci nisu spremni da se zarad obaranja Zakona odreknu podrške Sjedinjenih Američkih Država. Poznato je da je američki ambasador u Prištini rekao da bi to značilo „zabadanje noža u leđa u Americi“, ukazuje Ivanović.

Petar Miletić, novinar i bivši potpredsednik kosovskog parlamenta, napominje za Danas da se već nekoliko poslanika povuklo iz inicijative, „tako da ne postoji dovoljan broj glasova u skupštini za formalno pokretanje postupka opoziva Zakona“. „Takođe, oštra reakcija međunarodne zajednice, pre svih ambasadora SAD, imala je jak uticaj na pokretače inicijative“, navodi naš sagovornik.

Prvi pokušaj organizovanja vanredne sednice skupštine za obaranje zakona bio je krajem prošlog meseca, prenosi Radio KiM. Zbog nedostatka kvoruma, predsedništvo skupštine nije uspelo da zakaže sednicu. U međuvremenu je nekoliko poslanika povuklo potpise sa peticije, koja sada ima manje od 40 potpisnika, što je minimum od jedne trećine da bi se sazvala vanredna sednica.

Lični i koncepcijski sukobi

Komentarišuću ostavku Visara Imerija sa liderske pozicije u Samoopredeljenju, Oliver Ivanović kaže za Danas da je taj pokret ušao u „unutrašnji vrtlog“ jer Aljbin Kurti, koji uživa najveću popularnost među pristalicama Samoopredeljenja, želi da se vrati na lidersku poziciju, što je iznenadilo Imerija i njegove saradnike. „Tu su došli do izražaja i lični i koncepcijski sukobi, budući da međunarodnoj zajednici nije po volji dosadašnji nasilni način političke borbe Samoopredeljenja, a ukoliko Specijalni sud podigne optužnicu protiv nekoga od visoko pozicioniranih čelnika Kosova, Samoopredeljenje će dobiti značajne poene“, smatra Ivanović. Četvoro poslanika Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiju, Donika Kadaj Bujupi i Faton Topali, proglašeni su juče krivim za bacanje suzavca u Skupštini Kosova, kako bi sprečili ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i Sporazum o zajednici srpskih opština. Osuđeni su na uslovne kazne zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari