Opasno nacionalističko takmičenje vlasti i opozicije 1Prokić, Jovanović, Bakić Foto: FoNet; Narodna stranka; MC

Dodatnim zaoštravanjem već nepodnošljivo neprijatnih odnosa u regionu, pre svega, u odnosu na Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, uoči izbora, aktuelna vlast, jasno je, primenjuje uveliko potvrđen i uspešan obrazac za pobedu.

Takmičenje u nacionalizmu sa isto tako dominantno nacionalističkom opozicijom izražava se i delu zloupotrebe nesrećnih sudbina izbeglica koji su se na putu ka Evropi našli u Srbiji. I dok Aleksandar Vučić i njegova ekipa na vlasti trenutno utvrđuju rejting na pitanju Kosova i Republike Srpske, Dveri iz Saveza za Srbiju, započeli su svoju kampanju izražavajući mržnju i rasizam prema izbeglicama u Srbiji.

– Pitanje Kosova će tradicionalno biti žrtva i tokom predstojeće predizborne kampanje. Nadam se – poslednji put. Pritom će deo opozicije pokušati da nadmaši neodgovornost vlasti. Delovi srpske opozicije, oni koji su skrenuli i u desno i u bojkot, očigledno će se truditi da svoj patriotizam dokažu tako što će pokušati da budu veći katolici od pape. Oni koji su se u opoziciji udružili s nacionalistima teško će u budućnosti moći da zadrže demokratski epitet – ocenjuje za Danas pisac Nenad Prokić.

Spasavanje demokratskog obraza Srbije, dodaje on, posle trideset godina balvana, jogurta, litija i događanja naroda – može jedino da obavi ujedinjeni Evropski blok, koji bi formulisao politiku jasnih i tvrdih odgovora i koji bi bez tradicionalnih kalkulacija stao pred birače.

– Kad je reč o Republici Srpskoj, ona je jedna od „srpskih zemalja“ o kojima kroz teritorijalne pretenzije peva i aktuelna srpska himna. Sigurno je da će pokliči takvih pretenzija biti glasniji tokom kampanje. Pitanje BiH i Republike Srpske će biti masovno zloupotrebljavano za političke ambicije u samoj Srbiji. S druge strane, o izbeglicama za sad jedino misle Dveri, eminentni i najagilniji članovi Saveza za Srbiju. Oni misle da su žrtve Srbi, ali ne i izbeglice. Tu domaćinska i gostoljubiva Srbija ustukne. Očekujem zato još rasističkih spotova o zamućivanju šatro čiste vode od autora koji su upadima prekidali tribine onima koji ne misle kao oni. Nadam se da će napadi na nargila barove izostati – zaključuje Nenad Prokić za Danas.

Prema rečima Nikole Jovanovića, potpredsednika Narodne stranke, predizborna kampanja biće obeležena, pre svega, temom da li uopšte izaći na izbore.

– Mi, opozicija, ne priznajemo ove izbore, jer smatramo da građani nemaju mogućnost da slobodno izraze svoju volju niti da se objektivno informišu o stvarima u zemlji. S druge strane, svesni smo da će režim probati da vodi kampanju na nacionalnim temama, prvo da bi povratili legitimitet, a i da bi ubedili svoje birače da su uprkos sporazumima sa Prištinom i dalje iskreni nacionalisti. Tema migranata biće prisutna ovih meseci. Protiv sam zloupotrebe ove teme u političke svrhe, ali je kontroverzu izazvao sam Aleksandar Vučić jezivom izjavom da ga ne brine odliv stanovništva, jer će to biti nadoknađeno prilivom migranata sa Bliskog istoka – smatra Nikola Jovanović.

Sociolog Jovo Bakić kaže za Danas da su „ovde žrtve i građani i izbegli“.

– Dijalog s Kosovom jeste puzanje dveju banana država odnosno mafijaških struktura pred kolonijalnom upravom. Srpska banana Republika cvili pod autoritarnim laktašem, a BiH, još jedna kriminalna banana tvorevina, ne zna šta bi i kako bi, uostalom kao ni Srbija – kaže Bakić za naš list.

Dodaje da se sluđeni građani Srbije zanose genijalnim predsednikom.

– A u stvari autoritarnim pripadnikom mafijaških struktura, ako ga iskreno podržavaju; ili ga mrze, dok za njega glasaju iz interesa; ili su zaluđeni budućim, nedokazivim blagodetima bojkota, ako su pristalice SZS-a, ne shvatajući da će nesvesno pomoći režimu da mafijaši, često ekstremno-desničarskog usmerenja, dobiju poslanički imunitet i, shodno tome, proširenu mogućnost zločinjenja nad građanima koji su im to omogućili – zaključuje Jovo Bakić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari