Opozicija: Građani iščekuju ostavku gradonačelnice Niša 1Dragana Sotirovski: Foto FoNet/ Kostadin Kamenov

Ostavka poverenika SNS za Niš Zvezdana Milovanovića nije iznenađenje, već logičan potez, pošto su i ta stranka i sam Grad već duže od decenije u katastrofalnom stanju.

Mada je perspektiva Niša uništena, i skoro u potpunosti zavisi od „milosti“ Beograda, za Grad i građane bi bila korisnija ostavka gradonačelnice Dragane Sotirovski, ocenjuju za Danas predstavnici niške opozicije, nakon ostavke Milovanovića, podnete „iz zdravstvenih razloga,“ nakon pet godina na toj funkciji.

U opoziciji ne veruju da će Milovanovićeva ostavka izazvati ozbiljnije potrese u Gradu ili samoj SNS, bar ne veće od onih koji već postoje.

Prema njihovoj oceni, u Gradu „teško da može biti gore“, jer već duže od decenije postoji „kontinuirama pljačka javnih, budžetskih i projektnih fondova i gaženje javnog interesa, čiji su najpoznatiji primeri poklanjanje niškog aerodroma Republici ili poklanjanje javnih površina Delti“.

I u niškoj SNS isto toliko traju sukobi različitih struja, od kojih je u poslednje vreme najvidljiviji onaj između „starosedelaca“, kojima pripada Milovanović, i novopridošlih „preletača“.

Branislav Jovanović, odbornik opozicione koalicije „Niš, moj grad“ u Skupštini grada, kaže za naš list da su i Milovanović i svi drugi funkcioneri SNS svesni da za deset godina vlasti „nije izgrađena nijedna škola, most ili veća ulica u gradu“, te da su suštinski neuspešni.

Ono malo što je urađeno – novi Klinički centar i Naučno-tehnološki park, napravljeno je uz pomoć Republike, kojoj je Niš zauzvrat rado dao nešto što mnogo vredi – aerodrom.

Opozicija: Građani iščekuju ostavku gradonačelnice Niša 2

Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Srpskog pokreta Dveri i predsednica niškog odbora te stranke, dodaje da je ključni problem „katastrofalno, kleptokratsko i nedemokratsko upravljanje Gradom, koji je devastiran u svim sferama urbanog života, od privrede do kulture“.

To je posledica ne samo izuzetno lošeg stanja u niškom odboru SNS, već činjenice da Gradom upravljaju nestručni kadrovi SNS, kao i preletači iz URS-a, SPS-a, DS-a i „druga novoobogaćena partijska parazitska ‘elita'“.

– Na mesto gradonačelnika Niša iz Beograda je postavljena žena bez znanja, odgovornosti i sposobnosti da vodi Grad. Lokalnu vlast vode ljudi protiv kojih se vode ili su pokrenuti postupci za zloupotrebu položaja, kojima bi u svakom normalnom društvu bilo zabranjeno da budu na javnim funkcijama. Kako bi se sprečile dalje katastrofalne posledice ovakvog upravljanja Gradom, građanima Niša bi mnogo više koristila ostavka gradonačelnice, koji se tome nadaju i iščekuju. Ostavka poverenika SNS-a svedoči o onom što svi znamo – ovako više ne može. Ovo je početak kraja najgore vlasti u istoriji Niša – ocenjuje Milenković Kerković za Danas.

Jovanović podseća da u niškoj SNS postoji sve veći jaz između osnivača i „preletača“. Osnivači gube korak sa preletačima iz URS-a, DS-a, DSS-a, pa i SPS-a, koji su počeli da im prilaze.

Na to je nedavno ukazao i Miloš Banđur, narodni poslanik iz Niša, koji je ocenio da su „prvoborce“ svi zaboravili, te da su sada u izvršnoj vlasti „oni koji su u istim i sličnim foteljama sedeli i do 2012. godine, a protiv kojih se izvorni SNS borio“.

Milovanovićeva ostavka, dostavljena Vučiću nakon poslednjih praznika, prihvaćena je. Za sada nije poznato da li će se u niškoj SNS organizovati unutarstranački izbori, kojih inače nije bilo 11 godina, ili će ona nastaviti da funkcioniše na nivou poverenika koje postavlja Beograd.

Član Izvršnog odbora SNS Bojan Bajagić, koji je „poslat u Niš 2019. godine da pomogne povereniku“, kaže da „još nemaju informacije o tome“. Gradonačelnica Sotirovski ne želi ni da komentariše ostavku, uz obrazloženje da je reč o „ličnom činu“.

Banđur: Za našu stranku prvoborci ne postoje

– Danas prvoborci nikom nisu potrebni. Za svoju stranku, u svome gradu, ne postojimo. Danas, mojoj su stranci potrebniji oni koji su učestvovali u svim vlastima od 2000. do 2012. Pogledajte kadrovski sastav gradske vlasti u Nišu danas i pomislićete da ste u 2010 – naveo je Miloš Banđur na svom Fejsbuk profilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari