Opozicija još merka termin za novo glasanje u glavnom gradu 1foto: Stefana Savić

Iako se sprema za nove izbore u Beogradu, opozicija ugavnom izbegava da precizira kada ih očekuje i odgovori koji termin bi joj najviše odgovarao za novo glasanje.

Predsednik Srbije i SNS, Aleksandar Vučić, ponovio je još jednom da je spreman da raspiše nove izbore u Beogradu, ukoliko to opozicija bude želela.

„Raspisaću nove izbore za Beograd kad opozicija poželi. Ali trebalo bi da razmisle, jer će izgubiti ubedljivije“, poručio je onna TV Prva.

Dragan Đilas, predsednik SSP, koji je od Vučića u njihovom razgovoru prvi i tražio ponavljanje beogradskih izbora, i time „razorio“ kakvo- takvo jedinstvo i poverenje među opozicionim strankama, koje mahom smatraju da je Vučićev pristanak na ponavljanje izbora blef, kazao je u subotu novinarima da su tokom tog razgovora pominjana dva termina, decembar ili mart i da on čeka ostale iz opozicije da kažu kada njima odgovara.

Marina Tanasković Lipovac, potpredsednica Narodne stranke, nekada članice koalicije „Ujedinjeni za pobedu Beograda“, za Danas kaže da što se NS tiče izbori u Beogradu mogu da budu i sutra.

– Pravno gledano, a u najboljem slučaju izbori mogu da budu najranije u decembru, a vrlo izgledno u martu 2023, sve pod uslovom da vladajuća stranka ne izdrži pritiske i raspiše vanredne izbore, vrlo moguće zajedno sa lokalnim – navodi ona.

Kako dodaje, NS nije zadovoljna stvarima koje su se dešavale pre i nakon aprilskih izbora.

– Ono što je svima jasno jeste da su Beograđani na izborima pokazali otklon prema vladavini SNS i SPS. Međutim to nismo uspeli da potvrdimo i kroz mandate imajući u vidu da je zbog određenih individualnih postupaka naših koalicionih partnera splasla volja građana da na ponavljanju izbora na pojedinim biralištima u Beogradu koalicija na čelu sa strankom Borisa Tadića uđe u gradski parlament i time potvrdimo izbornu volju beograđana. Umesto jedinstva opozicije dobili smo i razjedinjavanje dela opozicije i davanje legitimiteta izbornim rezultatima pod izgovorom smirivanja tenzija. Od samog starta je bilo jasno da rezultat beogradakih izbora ne može biti 55:55 vec samo 56:54 ili u korist režima ili opozicije. Beneficijar tih postizbornih i individualnih postupaka naših koalicionih partnera je Aleksandar Vučić i SNS – opisuje ona.

Ona ukazuje da sada imamo situaciju da su tenzije toliko smanjene da se plaši da će opoziciju novi izbori u Beogradu dočekati nikad više razjedinjenu, te je NS zbog toga donela odluku da ojačava sebe, svoju infrastrukturu, članstvo, simpatizere, da sluša narodnu volju i drži reč za sve što obeća.

A Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavenici, koja je na ovim izborima osvojila četiri mandata, za naš list kaže da kada Vučić kaže opozicija misli na jedinog političara sa kojim se, mimo bilo kakvih ingerencija, procedura i pravila, dogovorao o ponavljanju izbora u Beogradu.

– Predlažem da obojica pogledaju u rokovnik, da vide slobodne termine, pa potom usaglase datum novih lokalnih izbora. Što se nas tiče, izborni proces nije igračka na navijanje, koju bilo ko treba da prilagođava sopstvenim hirovima. Spremni smo u svakom trenutku da pokažemo svoju političku snagu – navodi ona.

Prema njenim rečima, ponavljanje izbora može biti korisna prilika da se dodatno iskristališe politička ponuda, jer je previše konfuzije proizvedeno u poslednje vreme.

– Takođe, mislim da će ponavljanje lokalnih izbora u Beogradu biti i prilika da se testira javno mnjenje i u pogledu raspleta političkih prilika na državnom nivou. Mi ćemo i u tom smeru voditi izbornu kampanju, jer Beograd kao glavni grad ima najveću odgovornost prema Srbiji i veoma je važno da upravo Beograd pošalje snažnu državotvornu poruku – kaže Đurđević Stamenkovski.

Dok Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd, čija je koalicija „Moramo“ osvojila 13 mandara, smatra da je nezahvalno sada prognozirati imajući u vidu da Skupština grada Beograda nije ni konstituisana. On za Danas kaže da odluke treba da donose institucije.

– Smatram da je naša obaveza da u ovom trenutku, u kojem je poverenje građana u institucije narušeno, da pokažemo da je izgradnja poverenja prema istim odgovornost i dužnost svih nas. I mi ćemo to kroz naš rad i pokazati, kao što smo i do sada. Kada god se dese novi izbori, bićemo spremni da ponudimo zeleno-levu političku alternativu – najavljuje Veselinović.

Odgovor iz Dveri i DSS o terminu kada bi njiam odgovarali novi izbori nismo dobili.

Podsetimo, GIK je 9. maja proglasio konačne rezultate beogradskih izbora, nakon čega se čekalo 72 sata za žalbe, nakon čega GIK i zvanično dodeljuje mandate, a predsednik prošlog saziva Skupštine Beograda zakazuje konstitutivnu sednicu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da bi konstitutivna sednica novog saziva gradskog parlamenta mogla da bude održana najkasnije 12. juna, međutim taj krajnji rok će izgleda biti produžen jer GK 12. maja nije doneo odluku o dodeli mandata.

Polaganje zakletve i formiranje vlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da bi 31. maja trebalo da počne njegov drugi predsednički mandat i da se nadao da će zakletvu položiti pred novim skupštinskim sazivom. „Možda bude i pred starim. Moj mandat mora da bude proglašen do 31. maja“, rekao je on. Kako ističe, ne razmišlja o sastavu Vlade i o mandataru. „Razmišljamo o troje, četvoro ljudi… Mnogo mi je važnije da to budu ljudi koji će da se bore za interes zemlje, a ne da se vodi sopstvenim interesima“, napomenuo je šef naprednjaka, koji se potom podvukao da je sigurna većina SNS i SPS, ali da ona može da bude i veća. „Mislim da može da bude tu i veće većine, to je sad pitanje vremena“, zaključio je Vučić.

Skupština SSP od 15. do 20. juna

Skupština Stranke slobode i pravde biće održana od 15. d 20. juna, saopštio je posle sednice Glavnog odbora, predsednik SSP Dragan Đilas. On je naveo da će uz izbor stranačkog rukovodstva tada biti usvojena i politička platforma za politiku stranke u godinama koje dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari