Koji su dalji koraci "Ujedinjeni za pobedu Beograda" i "Moramo" posle razgovora Vučić - Đilas: Koalicije drže vodu, dok ponovljeni izbori ne odu 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/EV)

Koalicija „Ujedinjeni za pobedu Beograda“ ostaće na okupu, kako sada stvari stoje, bar do ponavljanja izbora na nekoliko biračkih mesta u Beogradu.

Ali ako predsednik SNS, koji obavlja i funkciju predsednika države, Aleksandar Vučić, odluči da ispuni zahtev da izbori budu ponovljeni u celom Beogradu krajem godine, koji mu je u ponedeljak predočio predsednik SSP i jedan od lidera ove koalicije, Dragan Đilas, iz ove kolone će, prema najavama, izaći Narodna stranka, koja tu odluku shvata kao tehničku koaliciju SNS i SSP.

Ni u drugoj opozicionoj koloni zeleno-levoj koaliciji „Moramo“, prema našim nezvaničnim saznanjima, nema preterane sloge, ali se pretpostavlja da će ona opstati i ako dođe do novih izbora krajem godine.

Đilas, čija je izjava da bi razgovaro o ponavljanju izbora sa Vučićem ali i susret sa njim, izazvala buru na političkoj sceni, kao i osude i neslaganje čak i njegovih koalicionih partnera, kaže da što se njega tiče koalicija „Ujedinjeni za pobedu Beograda“ postoji do završetka izbornih radnji.

“Ako se ponove izbori to je sasvim nova politička realnost”, naveo je lider SSP.

Nova realnost bi, prema našim nezvaničnim informacijama mogla da znači da njihov kandidat za gradonačelnika Vladeta Janković iz NS, to više neće biti, budući da je i on razočaran Đilasovim potezom.

Janković za Danas nije želeo da komentariše ta naša saznanja.

A iz Narodne stranke poručuju da neće rušiti mostove i da će koalicija nastupati na ponovljenim izborima na nekoliko mesta u Beogradu.

– Mi smo ozbiljni ljudi – rekao je Vuk Jeremić na konferenciji za novinare u utorak.

O sastanku Vučića i Đilasa kaže da je to bio „jednostran i samovoljan potez, uprkos jasnom protivljenju većine partnera iz koalicije“.

– Nećemo rušiti mostove, uradićemo sve da jedinstvo opstane, ali ne možemo podržati tehničku koaliciju sa SNS. Ako Vučić pozitivno odgovori na zahtev za ponavljanje izbora, time je defakto kreirana tehnička koalicija SNS i SSP, Narodna neće biti deo te koalicije – rekao je Jeremić.

A Aleksandar Radovanović, predsednik IO PSG za Danas kaže da opstanak koalicije zavisi od razvoja situacije.

– Nakon što se završi izborni proces u Beogradu, i budemo znali da li neka opcija može da formira većinu donećemo odluku o daljim koracima. Sada smo koncentrisani na podnete prigovore i nepravilnosti koje su se dogodile na prethodnim izborima. Što se koalicije tiče, to takođe, zavisi od toga da li čemo imati većinu za formiranje vlasti, biti opozicija u Beogradu ili ići na ponovljene izbore. Ukoliko dođe do ponovljenih izbora, što smatram da je najizvesniji scenario za izlazak iz krize, mislim da ćemo redefinisati odnose unutar koalicije, jer dalja saradnja nakon izjava prethodnih dana, teško da će biti moguća na istim osnovama – ukazuje on.

Predsednik DS Zoran Lutovac, koji smatra da je razgovor Vučić-Đilas pogrešan potez, kaže da „dok god se ne okonča izborni proces DS je u predizbornoj koaliciji“.

– Imaćemo posebne poslanilke (odborničke) klubove, a šta će posle biti razgovaraćemo unutar stranke i sa dosadašnjim partnerima. Kako god se stvari budu odvijale, mi nećemo voditi negativnu kampanju protiv naših partnera. DS je najviše učinila da se okupimo zarad javnog interesa i nećemo činiti ništa što će rasipati energiju potrebnu ua suštinske promene u društvu – ukazuje Lutovac.

Da je završetak izbornog procesa i zaštita volje Beograđana trenutno i minimum i maksimum angažovanja koalicije kaže za naš list i predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

A o daljoj saradnji, će se kako kaže, razgovarati kada i ako dođe do ponavljanja izbora.

Dok iz Ekološkog ustanka nismo dobili odgovor šta i kako dalje, iz pokreta Ne davimo Beograd, koji je oštro osudio razgovor Đilaas i Vučića, poručuju da nastavljaju sa pravnim koracima u odbrani rezultata.

Radomir Lazović, iz NDMBG, za Danas kaže da će njihov pravni tim istrajati.

– Čekamo da li će GIK odbiti sve progovore i da šta će reći Upravni sud. Smatramo da je to trebao da radi i ostatak opozicije. A sve korake oko dalje borbe ćemo donositi u razgovorima sa našim koalicionim partnerima i ostalim ogranizacijama opozicije. Čini mi se da je to treballo sve vreme i da radimo – zaključuje Lazović.

A Nebojša Zelenović, lider Akcije, za Danas kaže da kada nešto ne zna ili nije siguran, pita one koji znaju i konsultuje se sa saradnicima i prijateljima.

– I dogovaram se. Tako radimo mi u kolaiciji Moramo. Tako ćemo i nastaviti. Da se dogovaramo. ne obaziremo se mnogo na to šta drugi pričaju.Bavimo se nama i našim biračima. Upravo učvršćujemo organizaciju i širimo partnerstvo. rastemo i jačamo da bismo bili još spremniji za sledeće izazove. A oni dolaze već ove subote, na ponovljenim republičkim izborima na 51 biračkom mestu – kazao je Zelenović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari