Opozicija na Kosovu: Ovo je nacionalna tragedija, za to je odgovorna Vlada 1Foto: Pixabay/LNLNLN

Lideri opozicionih Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Demokratske partije Kosova, Ljumir Abdidžiku i Memlji Krasnići, ocenili su danas da je današnji bilans od 36 preminulih od kovid-19 na Kosovu „nacionalna tragedija i posledica neodgovornog ponašanja Vlade Kosova“.

„Zanemeo sam. Ovo je nacionalna tragedija. Danas delimo bol sa 36 kosovskih porodica i stotinama drugih koji su ovih dana izgubili rodbinu. Svi smo u žalosti. Nažalost, nedeljama smo (pričali) o eksponencijalnom rastu broja pogođeni pandemijom, bez značajnog odgovora Vlade. Uzdržavanje (vlasti) završava se tragedijom“, napisao je Abdidžiku na Fejsbuku.

Predsednik Demokratske partije Kosova Krasnići izjavio je saučešće porodicama danas preminulih građana i pozvao vladu u Prištini da odmah odgovori na situaciju „potpuno drugačijim pristupom, sa konkretnim planom“.

„Danima zadržavamo dah u ovoj užasnoj situaciji, sa alarmantnim brojkama, gde gubitak života građana od virusa, nažalost, Vlada već tretira samo kao brojku“, dodao je Kransnići na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, u ovoj situaciju je potrebno da Vlada Aljbina Kurtija odmah odgovori potpuno drugačijim pristupom, sa konkretnim planom, sa ozbiljnošću i maksimalnom posvećenošću, kako bi „zaustavila ovaj zloslutni talas pandemije“.

„Neprihvatljivo je da se ova neodgovornost nastavi“, napisao je Krasnići.

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je u poslednja 24 sata od infekcije korona virusom umrlo 36 osoba, čime se ukupan broj preminulih od kovida povećao na 2.457.

Za poslednjih sedam dana, na Kosovu su od infekcije korona virusa preminule 132 osobe.

Prema informacijama ministarstva, u poslednja 24 sata testirano je 11.017 građana na prisustvo korona virusa, od kojih je 1.630 bilo pozitivna.

Istovremeno se od te bolesti oporavilo 816 bolesnika, pa je ukupan broj izlečenih 113.699.

Ukupan broj aktivnih slučajeva je trenutno 26.575.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari