Opozicija nastavlja bojkot 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ako je suditi po prvom radnom danu prolećnjeg zasedanja Skupštine Srbije, u zakonodavnom domu neće biti dosadno, s obzirom na postojanje „dva parlamenta“ – jednog redovnog i drugog paralelnog od poslanika opozicije koji su potpisali Sporazum sa narodom i koji bojkotuju rad parlamenta.

I dok su poslanici vladajuće koalicije i Srpske radikalne stranke zasedanje otpočeli intoniranjem himne Bože pravde, početak paralelnog zasedanja parlamenta poslanici DS, SDS, Narodne stranke, Dveri i samostalni poslanici označili su razvijanjem transparenta“1od5miliona“ ispred Doma Narodne skupštine.

Oni su na taj način poručili građanima koji protestuju širom Srbije da u parlamentu imaju svoje predstavnike, ali i da aktuelna vlast urušava osnovne demokratske principe i institucije i onemogućava dijalog i raspravu. Opozicioni poslanici ponovo su zatražili i ostavku predsednice parlamenta Maje Gojković jer je urušila tu instituciju u kojoj više nema debate i u kojoj se ne poštuju osnovna demokratska načela.

Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničkog kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, rekla je novinarima da je Maja Gojković pred početak zasedanja organizovala kolegijum, ali da poslanici koji bojkotuju parlament kolegijumu nisu prisustvovali i da ne pristaju na „mrvice demokratije“.

„Danas čujemo neke vesti sa kolegijuma da je Gojković spremna da nas pusti da pričamo o našim amandmanima, da se možda čak i usvoji neki od naših predloga, ali ta neka nagla ofanziva demokratije i šarma je prosto neverovatna i mislim da je ona rezultat straha da su stvari počele ozbiljno da se krune“, istakla je Raković Ivić.

Šef skupštinskih demokrata Goran Ćirić naveo je da ne veruje da će Gojković promeniti svoj način ponašanja i odnos prema opoziciji.

„Puno je razloga zašto ne možemo da verujemo da će promeniti svoj način i odnos prema poslanicima opozicije, jer su očigledni dvostruki standardi prema poslanicima opozicije i vlasti“, istakao je Ćirić.

Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri, naveo je da opozicija neće učestvovati u radu „nikakvih kolegijuma“ i drugih tela, dok ne dođe do smene Maje Gojković, jer je to „uslov svih uslova da bi se normalizovao rad parlamenta“.

Marko Đurišić, poslanik SDS, podsetio je da se pet godina na isti način upravlja parlamentom.

Samostalni poslanik Jovan Jovanović ocenio da deo opozicije više ne želi da učestvuje u urušavanju institucija, jer nemaju pravo da daju „privid normalnosti države“.

Opozicioni poslanici postavljali su pitanja u skupštinskom holu, koja su se odnosila na Kosovo, gradnju u Beogradu i Srbiji i poslovanje preduzeća Elektroizgradnja čiji je radnik nedavno izvršio samoubistvo.

Lider Dveri upitao je „da li je tačno da se određen broj funkcionera SNS nalazi na platnom spisku Elektroizgradnje, a da nisu nijednom kročili u to preduzeće i da li se na njemu nalazi i Branko Malović, potpredsednik Izvršnog odbora SNS iz Vršca“?

Istovremeno, poslanici vlasti i Srpske radikalne stranke koji su nosili plave majice sa grbom Srbije i natpisom „Kosovo je zauvek Srbija“ postavljali su pitanja u skupštinskoj sali. Vojislav Šešelj, lider radikala, pitao je o navodima da je ministar Rasim LJajić povezan sa građevinskom firmom „Ikan kompani“ koja gradi 14 zgrada sa po sto stanova u Sočiju.

DSS: Ukinuta rasprava

Dejan Šulkić, poslanik DSS, obraćajući se novinarima u holu, podsetio je da je ovo prvi saziv parlamenta u kojem se rasprava o budžetu ni za 2018. ni za 2019. nije vodila u pojedinostima.

Odbor za Olivera

Poslanik Đorđe Vukadinović je zatražio da se u dnevni red uvrsti predlog za formiranje anketnog odbora za utvrđivanje okolnosti činjenica u vezi sa ubistvom lidera Građanske Inicijative SDP Olivera Ivanovića 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari