Opozicija poručuje ministarki Joksimović da podnese ostavku 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Nakon što u EU nije postignut dogovor da Srbija otvori neko pregovaračko poglavlje, odnosno klaster, zbog nedovoljnih reformi u oblasti vladavine prava, proevropska opozicija poziva ministarku za evropske integracije Jadranku Joksimović da podnese ostavku.

Kompromisno rešenje zemlje članice EU našle su potvrdi ranijeg dogovora da se 22. juna održi međuvaldina konferencija na kojoj bi obe strane i zvanično primile k znanju upotrebu nove medotologije pristupanja. zakazivanje ove konferencije ministraka Joksimović predstavlja kao napredak u integracijama, smatrajući je važnijom od otvaranja poglavlja, jer je to, kako je navela,  signal da se ne ignorišu rezultati Srbije na putu ka EU.

Prvi koji je danas pozvali ministarku na ostavku je Pokret slobodnih građana. Iz Pokreta joj poručuju da je problem možda u njoj i da treba da preuzme odgovornost i da neopozivu ostavku na funkciju kojoj nije dorasla.

„Otvaranje poglavlja podrazumeva suštinski iskorak u oblasti vladavine prava i ispunjavanja određenih kriterijuma, ali i uspostavljanje jakih internih kapaciteta za obavljanje tih poslova. Uprkos činjenici da je pre četiri godine saradnja sa EU podignuta sa nivoa Vladine kancelarije na nivo ministarstva, ti kapaciteti nisu ojačani, pre svega zahvaljujući katastrofalnoj kadrovskoj politici ministarke Joksimović, što je razlog više za njenu ostavku“, navodi se u saopštenju PSG.

Kako se dodaje, odliv kadrova uslovio je i višegodišnji problem nepostojanja šefa pregovaračkog tima, što dovoljno govori o stvarnoj posvećenosti Vlade evropskim integracijama.

„Vrhunac bezobzirnosti predstavlja odluka Vlade da na mesto koordinatorke tima za vođenje pregovora i pristupanju postavi osobu koja je najodgovornija za to stanje – ministarku Jadranku Joksimović. Umesto beskonačnih opravdanja i prebacivanja odgovornosti na EU, civilno društvo ili opoziciju, Pokret slobodnih građana garantuje da će po smeni ove vlasti učiniti sve da  na ključna mesta za proces evropskih integracija dođu stručni i sposobni ljudi koji bi taj proces učinili bržim i efikasnijim“, zaključuju u PSG.

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde Ljuban Panić za naš list kaže da „svako ko misli da je posao bivša urednica radikalskih novina pridruživanje Srbije EU ne razume suštinu ove vlasti“.

Opozicija poručuje ministarki Joksimović da podnese ostavku 2
Foto: Jovan Markovic

– Ona je samo još jedna od brojnih ikebana u vladi bez legitimiteta. U Srbiji nema demokratije, nema slobodnih medija i nema vladavine prava.  To pokazuju izveštaji svih relevantnih međunarodnih organizacija a potvrde stižu i kroz Rezoluciju Evropskog parlamenta. Zbog toga je proces pridruzivanja Srbije EU praktično zamrznut, a potvrda je odluka da se sa Srbijom ne otvori nijedan novi klaster u procesu pridruživanja – ukazuje on.

Kako dodaje, „umesto kadrovskih rokada kojima Vučić građanima skreće pažnju sa suštinskih problema društva kao što su korupcija, odlazak mladih i siromaštvo Srbiju su su potrebni slobodni izbori na kojima ćemo smeniti ovaj režim, vratiti pravdu u, obezbediti dobar život za svakog našeg čoveka i ubrzati evropski put jer je to najbolji mogući izbor“.

Dok predsednik DS Zoran Lutovac ministarku vidi samo kao stjuardesu u avionu bez pilota i navigacije.

– Cela nelegitimna vlada, kao lični servis Aleksandra Vučića trebalo bi da bude raspuštena i da se raspišu slobodni i pošteni izbori. Nema otvaranja poglavlja zato što nema vladavine prava, nezavisnog sudstva, slobodnih medija – izričit je Lutovac.

Opozicija poručuje ministarki Joksimović da podnese ostavku 3
Foto: Facebook DS

Prema njegovim rečima, svaka vlada koja zvanično vodi politiku evropskih integracija i kao svoj strateški cilj ističe punopravno članstvo Srbije u EU, pala bi čim dođe do zastoja u tom procesu.

– Svaki premijer bi podneo ostavku kada njegova vlada u jednoj godini ne uspe da otvori nijedno novo pregovaračko poglavlje, a kamoli kad se to desi u dve godine uzastopno. Mi već dugo nemamo čak ni glavnog pregovarača u procesu pridruživanja, što je i za evropske partnere jasan signal s kim ovde imaju posla. Sad je očigledno da je pregovarački proces sa EU zaustavljen na neodređeno vreme i suštinski neće biti ni nastavljen dok Srbija ima sadašnju vlast – navodi on za naš list.

Kako dodaje, „put u Evropu ćemo nastaviti kada smenimo sadašnju autokratsku i ponovo uspostavimo demokratsku vlast.

– Problem je mnogo veći i odgovornost je na „višem nivou“ od nivoa ministarke za evropske integracije kojih nema. Jedino nismo mogli da predvidimo da će Vučić reći da su u EU ljubomorni na naše ekonomske uspehe i da zato neće da otvore nova pregovaračka poglavlja. To što je Vučić u stanju da kaže, normalan čovek ne može ni da zamisli – smatra Lutovac.

Lider Nove stranke Aris Movsesijan jasno kaže da bi ministarka trebalo da podnese ostavku.

– Mada ne znam da li je ikad podnela ostavku na politiku koju je vodila u SRS i dok je uređivala časopis „Velika Srbija“ – navodi on za Danas.

Dok Robert Kozma, iz inicijative Ne davimo Beograd, izbegava da komentariše rad ministarke. On za Danas konstatuje da je prolongiranje otvaranja novih pregovaračkih poglavlja još jedan pokazatelj urušenosti demokratskog poretka u Srbiji.

– Gotovo dve godine vlast u Srbiji nije uspela da ispregovara otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, ali je istovremeno pokazala da je veoma uspešna u kontroli medija, ukidanju ostataka nezavisnog sudstva i prolongiranju ozbiljne borbe protiv korupcije i kriminala. U ranijim izveštajima institucija Evropske unije, ali i izveštaju Freedom House-a konstatovano je ono što i građani sami osećaju, a to je da ne postoje nezavisne i demokratske institucije, niti uslovi za slobodne i ravnopravne izbore.  U konačnici to građani vide u svakodnevnom životu kada provedu ceo dan čekajući da ih primi dežurni lekar, kada su zaglavljeni u nefunkcionalnom javnom prevozu, kada pokušaju zaštiti sopstvena socio-ekonomska i ljudska prava – zaključuje Kozma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari