Opozicija: Sednica parlamenta farsa i predstava demokratije 1Skupština Foto: Fonet/Nenad Đorđević (arhiva)

Poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad paralamena ocenili su da je današnja sednica Skupštine Srbije „farsa i predstava demokratije“, jer predloženi zakon o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini neće biti izglasani.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić rekao je novinarima u skupštinskom holu da veruje da predložene tačke dnevnog reda neće biti izglasane jer ih nisu odobrili nadležni odbor i Vlada Srbije.

„Ovo je fingiranje debate i dijaloga u parlamentu. Očigledno da je potrebno napraviti ovaku predstavu u danima kada se hapse dece koja pokazuju nezadovoljstvo kako funckioniše ova država i kako su uskraćene slobode“, kazao je Ćirić.

On je podsetio da je DS 2016. godine predložila da se u dnevni red uvrsti Predlog zakona o finasiranju Vojvodine, ali da je to odbijeno.

„I to je efekat našeg bojkota, počeli su da čitaju naše zakone i sada ih koriste kao svoje“, ocenio je Ćirić.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je da je svrha sednice „apsolutno ruženje opozicije“.

„Ova sednca ima za cilj da pokaže kako opozicije ima u parlamentu i da ih podeli na onu podobnu koja sedi u sali i na onu nepodobnu koja održava paraleleni parlament u holu i podržava gradjanske proteste“, rekla je ona.

Šef poslaničke grupe Klub samostalnih poslanika Jovan Jovanović takođe je rekao da je sednica obesmišljavanje parlamentarizma.

„Nemamo pravo da dajemo privid ovom parlamentu u zemlji gde se hapse učenici“, kazao je Jovanović.

Poslanik Dveri Dragan Vesović kazao je da će ta poslanička grupa nastaviti bojkot „farsičnog parlamenta“.

„Pitanje je da li će RTS preneti naše obraćanje u holu, a znam da će izvrgavanje ruglu parlamenta sigurno preneti“, rekao je Vesović.

Predlog zakona o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini podneli su poslanici opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić.

Predlog rezolucije o Vojvodini Odbor za ustavna pitanja Skupštine Srbije nije prihvatio jer je ocenjeno da nije u skladu sa Ustavom.

Vlada Srbije dala je mišljenje da Skupština ne prihvati ni predlog zakona, niti predloženu rezoluciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari